Alakformálás jógával

Kezdetben a jógát a lélekre és szellemre kiható pozitív hatásai miatt alkalmazták, manapság azonban már egyre többen jógáznak a testre gyakorolt pozitív hatásai miatt. A következőkben a jóga alakformáló hatásait fogjuk bemutatni. 

 A jóga alakformáló hatásai

Amikor alakformáló edzésre gondolunk, általában inkább a pörgős, ugrálós kardió edzések jutnak eszünkbe, arra nem is gondolnánk, hogy egyszerű jógával is el tudunk érni közel ugyanolyan eredményt. Az alakformálás és fogyás jógával is lehetséges. 

Nézzük, hogy milyen alakformáló hatásai vannak a jógának:

  • Mivel a jógapózok megtartása nehéz, így ez nagyon komoly izommunkát vonz maga után, ami pedig nagyfokú energiafelhasználást vált ki belőlünk. Ha a jóga gyakorlatokat energikusan végezzük, akkor a pulzusunk megemelkedik és végig a zsírégető szakaszban marad. 
  • A különböző jóga pózok szervezetünket is támogatják a fogyásban, hiszen a jóga az emésztőrendszer működésére is pozitív hatással van.
  • A jóga óra azért emlegethető még alakformáló edzésként is, mert a gyakorlatok közben izmainknak egyszerre kell feszesnek és rugalmasnak lennie, ami ugyancsak terheli a szervezetet és ezáltal segíti a zsírégetést. 

Alakformáló jóga gyakorlatok

A következőkben szeretnénk néhány olyan gyakorlatot, jógapózt bemutatni, amellyel az alakformálás otthon is kipróbálható. 

Hintapóz, azaz Dólászana

Ennél a póznál a hason kell feküdnünk, lábainkat összezárva, karjaink a füleink mellé nyújtva, homlokunk pedig a talajra téve. Ezután egyszer csak el kell emelnünk a végtagjainkat és a fejünket a talajtól, nagyjából 10-15 cm-re. Fontos, hogy végtagjaink végig maradjanak nyújtva!
Ennél a pozíciónál dolgozik az össze hátsó izmunk.

jóga

A jóga fogyásra gyakorolt hatása ebben az esetben: 

Ez a póz nyomást fejt ki a hasi szervekre is, ennek a nyomásnak a hatására pedig megváltozik a vérkeringés és ez hozzájárul a megfelelő anyagcsere működéshez. Emellett pedig formálja derekunkat, csípőnket és combjainkat. 

 Zászlótartás, azaz Vaszisthászana

Ennél a gyakorlatnál a kiinduló pózhoz tegyük a tenyereinket vállszélességbe, lábainkat terpeszbe, csípőszélességben. Fontos, hogy a súlyunkat a lábujjainkra és a tenyereinkre engedjük. Majd át kell gördülnünk testünkkel és a talpélünkkel is a jobb oldalunkra. Egyensúlyoznunk kell a jobb kézen és a jobb lábfej külső élén, majd nyújtózzunk meg a bal karunkkal belégzésre. Ezután gördüljünk át a bal oldalunkra és ismételjük meg a gyakorlatot. 

jóga póz

A zászlótartás alakformáló hatása:

Ezzel a pózzal edzhetjük a csípő környéki izmainkat, valamint a ferde hasizmot és a törzsizmokat is erősítjük. 

Ezeket az alakformáló jóga gyakorlatokat kezdőknek is érdemes kipróbálni, mert edzi az akaraterőt és a kitartást is!

További cikkek

Az idősebb korosztály és az edzés: Biztonságos tippek és gyakorlatok

Az évek előrehaladtával az aktív és egészséges életmód fenntartása egyre fontosabbá válik az emberek számára. Az idősebb korosztály egyedi igényeire szabott edzésprogramok döntő szerepet játszanak a fizikai, mentális és érzelmi jólét előmozdításában. Ebben a cikkben megvizsgáljuk mekkora jelentősége van a testmozgásnak az idősebb generáció számára és azt, hogy milyen számtalan előnyt jelent az általános életminőségük […]

Uralkodó fitnesz trendek 2023-ban

Akár egy intenzívebb edzési rutinnal szeretnéd formálni a tested és fitt maradni, akár le akarod dobni azt a bosszantó utolsó 5 kg-ot, amely egyszerűen nem mozdul, itt az ideje, hogy komolyan foglalkozz az egészségeddel és a fitnesszel. Érdekel a csoportos edzés, az otthoni edzőterem használata, a szabadtéri gyakorlatok, az edzőteremi edzés vagy a személyi edző […]

Elfoglalt vagy? Próbáld ki az online edzést

Online fitnesz edzés a mai digitális korban egy kényelmes és rugalmas módja a testmozgásnak és testformálásnak. Lehetőséget nyújt arra, hogy otthonról vagy bárhonnan hozzáférjünk edzésekhez és fitnesz programokhoz. Ha online fitnesz edzésen gondolkozol, mert nem tudod máshogy megoldani a testmozgást, vagy csak szívesen részt vennél az ilyen típusú edzéseken, itt van egy rövid áttekintés arról, […]