Alakformálás jógával

Kezdetben a jógát a lélekre és szellemre kiható pozitív hatásai miatt alkalmazták, manapság azonban már egyre többen jógáznak a testre gyakorolt pozitív hatásai miatt. A következőkben a jóga alakformáló hatásait fogjuk bemutatni. 

 A jóga alakformáló hatásai

Amikor alakformáló edzésre gondolunk, általában inkább a pörgős, ugrálós kardió edzések jutnak eszünkbe, arra nem is gondolnánk, hogy egyszerű jógával is el tudunk érni közel ugyanolyan eredményt. Az alakformálás és fogyás jógával is lehetséges. 

Nézzük, hogy milyen alakformáló hatásai vannak a jógának:

  • Mivel a jógapózok megtartása nehéz, így ez nagyon komoly izommunkát vonz maga után, ami pedig nagyfokú energiafelhasználást vált ki belőlünk. Ha a jóga gyakorlatokat energikusan végezzük, akkor a pulzusunk megemelkedik és végig a zsírégető szakaszban marad. 
  • A különböző jóga pózok szervezetünket is támogatják a fogyásban, hiszen a jóga az emésztőrendszer működésére is pozitív hatással van.
  • A jóga óra azért emlegethető még alakformáló edzésként is, mert a gyakorlatok közben izmainknak egyszerre kell feszesnek és rugalmasnak lennie, ami ugyancsak terheli a szervezetet és ezáltal segíti a zsírégetést. 

Alakformáló jóga gyakorlatok

A következőkben szeretnénk néhány olyan gyakorlatot, jógapózt bemutatni, amellyel az alakformálás otthon is kipróbálható. 

Hintapóz, azaz Dólászana

Ennél a póznál a hason kell feküdnünk, lábainkat összezárva, karjaink a füleink mellé nyújtva, homlokunk pedig a talajra téve. Ezután egyszer csak el kell emelnünk a végtagjainkat és a fejünket a talajtól, nagyjából 10-15 cm-re. Fontos, hogy végtagjaink végig maradjanak nyújtva!
Ennél a pozíciónál dolgozik az össze hátsó izmunk.

jóga

A jóga fogyásra gyakorolt hatása ebben az esetben: 

Ez a póz nyomást fejt ki a hasi szervekre is, ennek a nyomásnak a hatására pedig megváltozik a vérkeringés és ez hozzájárul a megfelelő anyagcsere működéshez. Emellett pedig formálja derekunkat, csípőnket és combjainkat. 

 Zászlótartás, azaz Vaszisthászana

Ennél a gyakorlatnál a kiinduló pózhoz tegyük a tenyereinket vállszélességbe, lábainkat terpeszbe, csípőszélességben. Fontos, hogy a súlyunkat a lábujjainkra és a tenyereinkre engedjük. Majd át kell gördülnünk testünkkel és a talpélünkkel is a jobb oldalunkra. Egyensúlyoznunk kell a jobb kézen és a jobb lábfej külső élén, majd nyújtózzunk meg a bal karunkkal belégzésre. Ezután gördüljünk át a bal oldalunkra és ismételjük meg a gyakorlatot. 

jóga póz

A zászlótartás alakformáló hatása:

Ezzel a pózzal edzhetjük a csípő környéki izmainkat, valamint a ferde hasizmot és a törzsizmokat is erősítjük. 

Ezeket az alakformáló jóga gyakorlatokat kezdőknek is érdemes kipróbálni, mert edzi az akaraterőt és a kitartást is!

További cikkek

Néhány tipp a lapos hasért

A lapos has elérése több tényező függvénye, beleértve az egészséges étkezést, a megfelelő edzést, az elegendő és minőségi alvást összeségében az egészséges életmódot. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy Te is közelebb kerülj az áhított cél eléréséhez. Kardióedzés Naponta vagy hetente legalább 3-5 alkalommal végezz kardióedzést, mely segíti a zsírégetést és általános fogyást. Intervallum edzések: […]

Az elhízás a XXI. század növekvő kihívása

Az elhízás jelensége egyre inkább kiemelt figyelmet kap világszerte, és nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi kihívásokat is jelent. A túlzott testsúly különböző tényezők, köztük genetikai, táplálkozási és életmódbeli szokások, valamint környezeti hatások következménye egyaránt lehet. A modern életmód gyors ütemű változásaival együtt járó egészségtelen táplálkozási szokások és a fizikai aktivitás csökkenése egyaránt jelentős mértékben […]

Comb edzés nőknek

A combizmok összetett izomcsoportok, amelyek fontos szerepet játszanak a láb mozgatásában és stabilizálásában. Ezek az izmok együttműködnek a láb mozgatásában és stabilizálásában, például a gyaloglás, futás, ugrás és egyéb tevékenységek során. A kombinált edzésprogramok, amelyek különböző izomcsoportokra összpontosítanak, hatékonyan segíthetnek a combizmok erősítésében és formálásában. Legkedveltebb combizom erősítő gyakorlatok Az alábbi kombinált comb edzésprogramot ajánljuk […]