Alakformálás

Tudj meg mindent az alakformálásról! Komplex útmutatónkat szakértőkkel együttműködve írtuk össze. Ha az alakformálás tippek, tanácsok érdekelnek, olvasd tovább bejegyzésünket! Ha azonnal belevágnál, tekintsd meg aktuális online és offline edzéseinket!

Mit jelent az alakformálás?

Az alakformálás tulajdonképpen egy folyamat, aminek a végén a tested olyan alakot ölt, amire mindig is vágytál. Maga a fogalom nem határozza meg a mozgásformát, így valójában számtalan úton-módon elérheted a vágyott alakot.

Az alakformálás során az izmoké a főszerep. A vázizomzat felelős a test külalakjáért, ideértve a formás feneket vagy a kockás hasat is. Magyarán, ha jó alakot akarsz, az izomzatodat kell fejlesztened.

Persze az izmokat a legtöbb esetben zsír fedi, így az alakformáló edzések másik célja, hogy a felesleges vagy nem kívánt zsír eltűnjön az izomépítéssel egyidőben, vagy azután. 

Milyen alakformáló sportok léteznek?

Az igazság az, hogy mindegyik sport vagy mozgásforma egyben alakformáló edzés is. Ami megkülönbözteti az egyes sportokat egymástól, hogy pontosan mi a célja az adott edzésnek. 

Minden bizonnyal alakformáló hatása van a küzdősportoknak vagy az extrémsportoknak is, de aligha a kockásabb has és a kerekebb fenék a célja egy boxolónak vagy snowboardosnak. 

alakformalas

Alakformáló sportok között azokat a mozgásformákat tartjuk számon, aminek az elsődleges célja a meglévő testalkat korrigálása. A legnépszerűbbek ezek közül:

  • súlyzós edzés
  • kardió edzés
  • úszás
  • funkcionális edzés
  • jóga
  • rúdtánc (rúdfitness)
  • pilates

Kinek ajánlott az alakformálás?

Elcsépelt lenne azt mondanunk, hogy mindenkinek? …Pedig így van!

Gondolj csak bele, nem számít hány éves vagy, mi a nemed, milyen edzettségi szinten állsz vagy éppenséggel hány kiló vagy, ha nem vagy elégedett a jelenlegi testalkatoddal, akkor alakformálásra van szükséged. Pont.

Persze nagyon fontos, hogy olyan alakformáló sportot válassz, amely a jelenlegi edzettségi szintedhez és egészségügyi állapotodhoz igazodik. 

Ha például komolyabb gerincbántalmakkal küzdesz, nem biztos, hogy a súlyzós edzés a legjobb választás, de az úszás jó opció lehet.

Ha pont, hogy túl soványnak érzed magad, valószínűleg nem a kemény kardió edzések lesznek a legalkalmasabbak számodra.

Ha teljesen kezdő vagy az alakformálás világában, javasolt egy személyi edző segítségét igénybe venned, ahol közösen állítjátok fel a számodra legoptimálisabb edzéstervet. 

alakformalas

Alakformálás előnyei

Milyen előnyökkel jár, ha úgy döntesz, nekivágsz az alakformálásnak?

  • Alakformálással sportos testalkatot érhetsz el, ami önbizalmat ad a mindennapokban.
  • A sportos testalkat azért is előnyös, mert egészséges. Sokkal ellenállóbbá válsz a különböző betegségekkel szemben és jobb általános erőnlétre tehetsz szert.
  • Az alakformálás segít megszabadulni a felesleges kilóktól és a nem kívánt zsírpárnáktól. Ez szintén hozzájárul a sportos testalkat kialakításához.
  • Javul az életminőséged, jobban fogsz aludni és kevésbé leszel fáradt a mindennapokban.
  • Rendszeres testmozgással kisebb eséllyel alakulnak ki kardiovaszkuláris betegségek, cukorbetegség, daganatos betegségek, ízületi vagy emésztőrendszeri megbetegedések.
  • Az álomalak elérésével sokkal több bókot és elismerő pillantást fogsz tapasztalni a hétköznapokban.
  • És végül, de nem utolsósorban: formás popsid, lapos hasad lehet.

 Mi a helyzet az étrenddel?

Bizonyára te is hallottad már azt, hogy az ideális testalkat elérése 80%-ban az étrenden és csak 20%-ban az edzésen múlik. Pontos számokat és arányokat persze nem lehet felállítani, de kétségtelen, hogy a megfelelő étrend (diéta) elengedhetetlen az ideális testalkat elérése érdekében.

És még mielőtt tovább mennénk, tisztázzuk egyszer s mindenkorra: 

A diéta (étrend) nem egyenlő a fogyókúrával.

A fogyókúra bár rövidtávon segíthet megszabadulni a felesleges kilóktól, hosszú távon fenntarthatatlan életformát jelent. Amint felhagysz a fogyókúrával, a kilók grammra pontosan vissza fognak jönni (de még az is lehet, hogy több is, mint amennyit leadtál – jojó effektus). 

Ha valóban az alakformálás a célod és nem csak a következő nyári szezonra akarsz bomba formába kerülni, akkor diétára, azaz kötött étrendre lesz szükséged.

Az interneten számos „sablon étrendet” találhatsz, de a legjobban akkor jársz, ha a saját személyi edződdel vagy dietetikusoddal együtt állítjátok össze a céljaidnak és a testalkatodnak leginkább megfelelő diétát. 

alakformalas

 Alakformálás tanácsok és tippek profi edzőktől

Szakértőink összeszedték a legfontosabb tanácsokat az alakformálással kapcsolatban:

  • Ahhoz, hogy hatékony legyen az alakformálás, tisztában kell lenned az ideál alkatoddal. Pl. mit szeretnél elérni: formás popsi, lapos has, karcsú derék, vékony combok, stb.
  • Határozd meg, hogy milyen sportok érdekelnek és melyek kevésbé. Pl. szereted a súlyzós edzést, de nem szeretsz úszni.
  • Érdemes olyan sportot választanod, amely a teljes testedet átmozgatja: karokat, lábakat, hasat, hátat, stb.
  • A hatékony alakformálás érdekében legalább 30 percet sportolj naponta vagy hetente 3-4 alkalommal 1-1,5 órát.
  • Ha felesleges testzsírral rendelkezel, valamilyen kardió edzést javasolt beiktatni az edzéstervedbe.
  • Ha kezdő vagy, mindenképp fordulj személyi edzőhöz. Ezzel nem csak az esetleges sérüléseket kerülheted el, de sokkal hatékonyabbá válhat az alakformálásod.
  • Ne félj belevágni! Az edzőteremben bár sok tökéletes alkatot fogsz látni, ők sem olyannak születtek. Senki nem fog lenézni téged vagy sajnálkozni rajtad. Összetartó közösségekről van szó.
  • Ha mégsem merészkedsz le egy edzőterembe, próbáld ki az otthoni online alakformálást, ahol egy személyi edző segítségével edzhetsz. 

 Olvasd el az alakformálásról szóló cikkeinket

Blogbejegyzéseinkben igyekszünk minden fontos információt átadni az alakformálással kapcsolatban. Hogyan kezd el? Milyen sportot válassz? Kihez fordulj, ha tanácstalan vagy? Stb. Ha kérdésed merül fel a témával kapcsolatban, bátran keress minket elérhetőségeinken – segítünk!

További cikkek a témában

Néhány tipp a lapos hasért

A lapos has elérése több tényező függvénye, beleértve az egészséges étkezést, a megfelelő edzést, az elegendő és minőségi alvást összeségében az egészséges életmódot. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy Te is közelebb kerülj az áhított cél eléréséhez. Kardióedzés Naponta vagy hetente legalább 3-5 alkalommal végezz kardióedzést, mely segíti a zsírégetést és általános fogyást. Intervallum edzések: […]

Comb edzés nőknek

A combizmok összetett izomcsoportok, amelyek fontos szerepet játszanak a láb mozgatásában és stabilizálásában. Ezek az izmok együttműködnek a láb mozgatásában és stabilizálásában, például a gyaloglás, futás, ugrás és egyéb tevékenységek során. A kombinált edzésprogramok, amelyek különböző izomcsoportokra összpontosítanak, hatékonyan segíthetnek a combizmok erősítésében és formálásában. Legkedveltebb combizom erősítő gyakorlatok Az alábbi kombinált comb edzésprogramot ajánljuk […]

Edzés a szabadban: A természetes környezet előnyei

A szabadtéri edzés előnyei A szabadtéri edzés számos előnnyel járhat, és számos lehetőséget kínál azoknak, akik szeretnek a szabadban mozogni és szívesen váltják le az edzőtermet a friss levegőre. Az életünk nagy részét, főleg a téli hónapokban zárt térben töltjük, így az ilyen statisztikánkon biztosan segít, ha a testmozgást vagy annak legalább egy részét a […]

HIIT edzés futógépen

A HIIT edzés lényege, hogy a rendelkezésre álló időt minél hatékonyabban, minél magasabb intenzitású mozgásokkal töltsük ki. Általában egy rövid, de maximális intenzitású munkaszakasz után egy hosszabb, alacsonyabb intenzitású „pihenőszakasz” következik. Ez a fajta mozgás egyike a legnépszerűbb és leghatékonyabb edzéseknek, mely fokozza a teljesítményt és rengeteg kalóriát éget el. A legjobb pedig az benne, […]

Funkcionális edzés: miért érdemes beépíteni a rutinodba?

A funkcionális edzés előnyei és jelentősége Ha nagyon általánosan és egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, akkor a funkcionális edzés olyan típusú testmozgás, amely a mindennapi mozgásokra és tevékenységekre összpontosít és olyan edzésprogramot alkalmaz, amely fejleszti a test egészének funkcionalitását. Az ilyen típusú edzés számos előnnyel jár és jelentősége kiemelkedő a mindennapi életben és a sportteljesítmény javítása szempontjából […]

Hogyan kezdjünk hozzá az edzéshez: legjobb tippek kezdőknek!

Az edzés elkezdése egy fontos lépés a fizikai egészség és jóllét felé. Ne felejtsd el, mindenki a saját ütemében halad és a kulcs a kitartás és a fokozatosság. Ha valaki kezdő javasoljuk az alábbi néhány tanács betartását: Konzultáció az orvossal: mielőtt bárki is elkezdené a rendszeres edzést, fontos tisztában lennie és reálisan felmérnie saját egészségi […]