CrossFit

Tudj meg mindent a világ egyik leghatékonyabb fitnesz programjáról, a CrossFit-ről! Komplex útmutatónkat szakértőkkel együttműködve írtuk össze. Ha a CrossFit tippek, tanácsok érdekelnek, olvasd tovább bejegyzésünket! Ha azonnal belevágnál, tekintsd meg aktuális online és offline edzéseinket! 

Mi az a CrossFit?

A CrossFit egy magas intenzitású intervallum edzés, amely magában foglalja a kardió, súlyemelés és funkcionális mozgások elemeit. Ez az edzésfajta a sokoldalúságra helyezi a hangsúlyt, továbbá az erő és az általános kondíció fejlesztésére. 

A CrossFit edzés során a mozgásokat gyakran magas intenzitású, alacsony ismétlésű szakaszokban végzik. Az edzések általában egy-két órát tartanak, és hatékony módon segítenek a súlycsökkenésben, a teljesítmény növelésében, a fizikai kondíció javításában és az izomtömeg növelésében. 

A rendszeres edzések segítenek a test egészségének megőrzésében, miközben javítják az állóképességet és az általános egészségügyi állapotot. Egy-egy edzés nagyon változatos lehet, és a gyakorlatok állandóan cserélődnek a személyes igényekhez igazodva.

Kinek ajánlott a CrossFit?

A CrossFit elsőre nem tűnik egy kezdőbarát sportnak, pedig szinte megkötések nélkül, bárki számára elkezdhető.

crossfit edzés

Tény, hogy a fejlettebb CrossFit gyakorlatok adott esetben komoly erőnlétet és koncentrációt igényelnek, nem mindenkinek kell a legnehezebb gyakorlatokkal kezdenie.

Szinte minden CrossFit gyakorlatnak van egy „kezdő változata”, ami pont annyi könnyítést tartalmaz, amekkorára az adott személynek szüksége van.

  • Fekvőtámasz helyett: térdelő fekvőtámasz
  • Húzódzkodás helyett: gumiszalagos húzódzkodás
  • Féllábas guggolás helyett: hagyományos guggolás
  • És még sorolhatnánk…

A CrossFit biztonságos sportnak számít, még a kezdők körében is, amennyiben szakképzett edző jelenlétében sajátítod el az alapokat.

A CrossFit hatásai

Korábban számos kutatás készült a CrossFit hatásairól, amik gyakorlatilag már az első néhány edzést követően jelentkezhetnek. 

A leggyakoribb CrossFit hatások:

  • Véroxigén-szint növelés
  • Erő-állóképesség növelés
  • Testzsírszázalék csökkentés
  • Hajlékonyság növelés
  • Szem-kéz koordináció fejlesztés
  • Egyensúlyérzék fejlesztés
  • Precizitás és gyorsaság fejlesztése
  • Test teljesítőképességének növelése
  • Szálkás testalkat

Persze ahogyan a legtöbb sportág esetében, úgy a CrossFit-nél sem hanyagolhatjuk el a megfelelő étkezést. 

A „CrossFit étrend”

Hogy számodra pontosan milyen étrend az ideális a CrossFit edzések mellé, azt kizárólag egy személyi edző és/vagy dietetikus jelenlétében fogod tudni kideríteni. Azonban van egy „CrossFit táplálkozásként” is elhíresült gyakorlat, amely szinte minden CF sportolónak ajánlott lehet.

crossfit étrend

CrossFit edzés előtt törekedj arra, hogy ne éhgyomorra, de ne is teli hassal érkezz az edzőterembe. Egyik szélsőséges megoldás sem ideális, hiszen éhesen nagyon hamar kimerülsz (ráadásul az ájulást is kockáztatod), míg teli hassal képtelen leszel megfelelő ütemben, megfelelő sebességgel dolgozni. Az edzést megelőzően egyél néhány könnyen emészthető, gyorsan felszívódó falatot, ami nem telít el túlságosan.

CrossFit edzés közben az energiaszinted fenntartására kell törekedned. Ehhez javasolt valamilyen speciális sportitalt vagy izotóniás italt fogyasztanod. Ha jól tolerálod a koffeint, akkor természetesen magas koffeintartalmú italt is fogyaszthatsz edzés közben.

CrossFit edzés után a megfelelő regenerációra kell koncentrálnod. Ilyenkor az izmaid és a tested energiaraktára teljesen kimerült. Javasolt olyan ételt vagy táplálékkiegészítőt fogyasztanod, amely magas fehérje és szénhidráttartalommal rendelkezik. Ezt az edzést követő fél-egy órában javasolt elfogyasztanod. 

A CrossFit táplálékkiegészítők nélkül is ugyanolyan hatásos lehet, amennyiben az alapvető makró tápanyagokra odafigyelsz. Ebben lehet segítségedre egy dietetikus vagy személyi edző.

CrossFit edzés tippek és tanácsok profiktól

Szakértőink összeszedték a legfontosabb tanácsokat a CrossFittel kapcsolatban:

  • Mindenekelőtt gondold át mi a célod a CrossFit edzéssel. Súlycsökkentés, izomtömeg-növelés, esetleg valami más?
  • A hatékony edzéshez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és pihenés biztosítása. Mielőtt belevágsz, mindenképp konzultálj egy dietetikussal és/vagy személyi edzővel!
  • A CrossFit akár otthon is elkezdhető, de ilyenkor különösen fontos, hogy megfelelő segítséget kapj az alapok elsajátításához. Ajánljuk figyelmedbe az otthoni CrossFit edzéseket.
  • Megfelelő edzésterv és edzésnapló vezetés nélkül nem fogod tudni kimaxolni a CrossFitben rejlő lehetőségeket. Mindenképp készíts edzéstervet egy személyi edző segítségével!
  • Fontos, hogy betartsd a „CrossFit étrendként” ismert gyakorlatot. Magyarán figyelj oda arra, hogy mit fogyasztasz edzés előtt, közben és után.
  • Ne hagyd ki az étrendedből a szénhidrátot! Az olyan magas intenzitású intervallum edzések, mint a CrossFit, nem végezhetők hosszú távon alacsony szénhidrátfogyasztás mellett.
  • A CrossFit csak és kizárólag akkor tud hatékony edzésforma lenni, ha követed a tanácsokat és rendszeresen edzel.
  • Ugyanakkor ne edzd túl magad! Könnyű átesni a ló túloldalára a CrossFittel. Naponta legfeljebb 1-2 órát eddz, heti max. 4-5 alkalommal.

 Olvasd el CrossFit témájú cikkeinket

Blogbejegyzéseinkben igyekszünk minden fontos információt átadni a CrossFittel kapcsolatban. Hogyan kezd el? Milyen edzéstervet kövess? Kihez fordulj, ha tanácstalan vagy? Stb. Ha kérdésed merül fel a témával kapcsolatban, bátran keress minket elérhetőségeinken – segítünk!

További cikkek a témában

A crossfit öt előnye, hogy kedvet kapj

Amióta, a 2000-es években berobbant a fitnesz szférába, a crossfit -előnyeiről sokat hallani, és nem csak azoktól, akik rendszeresen gyakorolják. A crossfit a nagy intenzitású intervallum edzés egyik formája, amely erősítő és kondicionáló edzésekből, valamint számos funkcionális mozgásból áll. A legfőbb hangsúly az intenzitáson van, így bárki bátran belekezdhet, bár előny, ha az illető tisztában […]