A crossfit öt előnye, hogy kedvet kapj

Amióta, a 2000-es években berobbant a fitnesz szférába, a crossfit -előnyeiről sokat hallani, és nem csak azoktól, akik rendszeresen gyakorolják.

A crossfit a nagy intenzitású intervallum edzés egyik formája, amely erősítő és kondicionáló edzésekből, valamint számos funkcionális mozgásból áll. A legfőbb hangsúly az intenzitáson van, így bárki bátran belekezdhet, bár előny, ha az illető tisztában van az erősítő gyakorlatok helyes elvégzésével. A Crossfitben végzett mozdulatokat a mindennapi élet ihlette. Ilyenek például a húzó mozdulatok, a  lökések és guggolás, de súlyemelő és saját testsúlyos gyakorlatok keverékét is tartalmazza. A feladatokat előre meghatározott időközönként kell végrehajtani, ezzel pedig nagyon hatékonnyá teszi az izomépítést.

Ha kipróbálnád a crossfitet:

Válassz edzőink közül, akik az alapoktól megtanítják helyesen elvégezni a gyakorlatokat és segíthetnek elkerülni az esetleges sérüléseket:

Gábor

Gábor évek óta tart corssfit edzéseket, az alapoktól kezdve a haladó szintig. Akár csoportos, akár személyi edzésre mennél, Gábor jó választás

Pintér Albert

Albert a csoportos crossfit órák mellett, személyi edzésekkel segíti hobby és hivatásos sportolóit. Különös figyelemmel a sérülések elkerülésére.

Marcell

Marcell személyesen és online is tart órát, ha szeretsz a szabadban mozogni és kipróbálni új alternatív eszközöket, akkor Ő az embered! Foglalj hozzá időpontot!

Nézd meg a többi személyi edzőt is, válaszd ki azt, aki szimpatikus számodra és foglalj időpontot egy ingyenes konzultációra

Mindemellett a crossfit egyik legnagyobb előnye; hogy sosem monoton, nem lehet megunni, mert egy igazán egyedi edzésstílus, ami nagyban különbözik a hagyományos edzésektől.

A crossfit hatékonysága három domináns pillérre épül: sebességre, távolságra és terhelésre – ez a három fő dolog, ami ösztönzi a sportolót, hogy az erőkifejtés magas szintű legyen. A crossfit edzéseken általában különféle felszereléseket használnak, ezzel is segítve a gyakorlatok „keverését” és a különféle izomcsoportok megmozgatását.

Ahogy már mondtuk, a crossfitben nem számít hogy, kezdő vagy tapasztalt-e az ember, a különböző edzettségi szintekhez szabható feladatokat lehet összeválogatni, így tapasztalattól, kortól, edzettségi szinttől függetlenül bárki részt vehet egy crossfit órán.

Most pedig megmutatunk párat, a crossfit előnyei közül, hogy kedvet kapj.

Javítja fizikai erőnlétet

A crossfit egyik legnagyobb és legnépszerűbb előnye, hogy javítja a fizikai erőnlétet. A változatos és magas intenzitású feladatoknak, illetve a súlyok használatának hála, rövid idő alatt érezhető a test fizikai állapotának erősödése.

Mivel a mozgások többsége összetett így különböző izomcsoportokat erősít, pl. a guggolást összetett mozgásnak bélyegzik; mint amikor guggolást végzünk- megdolgoztatjuk a combizmokat, a farizmokat, a hasizmokat és a vádlinkat is.

A crossfit hatékonyságát számtalan tanulmány támasztja alá. A kutatások egyértelműen mutatják, hogy az összetett mozgások hatékonyabbak az erőnlét és az általános fittség javításában.

Nem véletlen tehát, hogy a crossfit egyre népszerűbb a nők és a férfiak körében is egyaránt, hiszen segítségével nem csak erősödik az ember, hanem vonalai tónusossá, széppé válnak.

crossfit

Elősegíti a kalóriaégetést és a fogyást

A crossfit tehát kiváló edzésforma azoknak, akik kalóriát szeretnének égetni és alakjukat tónusossá tenni. A legjobb hír pedig, hogy nem csak magán a crossfit edzésen ég a kalória, hanem utána is, hiszen minél intenzívebb egy edzés, annál több oxigént fogyaszt utána a szervezeted; tehát több kalóriát égetsz el, azután is, hogy elhagytad az edzőtermet.

A kalóriaégetés kétségkívül egy igen nagy előnye a crossfitnek, de nem ez az egyetlen módja annak, hogy segítsen a fogyásban. Amikor olyan gyakorlatokat végez, amik izomgyarapodáshoz vezetnek, akkor az egyben azt is jelenti, hogy gyorsabb lesz az anyagcseréd, ezzel pedig több kalóriát égetsz.

Támogatja a szív- és érrendszered egészséget

A crossfit edzés különösen fontos előnye a szív- és érrendszeri egészség támogatása. Mivel az edzések intenzívek; minden edzéssel hozzájárulsz a vérnyomásod és szíved egészségéhez.

Azt régóta tudjuk, hogy a rendszeres kardió és aerobik gyakorlatok erősebbé teszik a szívet, az erősebb szív pedig lehetővé teszi, hogy a vér sokkal könnyebben pumpálódjon a testben. Ez pedig hosszútávon azt jelenti, hogy az artériák kisebb nyomás alá kerülni, ami csökkenti a vérnyomást.

A crossfit tehát összességében magán az életminőségen is javít!

cross edzés

 Segít a sérülések minimalizálásban

A crossfit edzés további előnye, a sérülések kockázatának csökkentése, amely a mindennapi életben igen fontos lehet.

Mivel a crossfit gyakorlatok a mindennapi mozdulatokra épülnek, mint pl. csomag emelés, leülés és felállás, nehéz bevásárlótáska cipelése – ezek az edzőteremben végrehajtható legjobb és legbiztonságosabb gyakorlatok közé tartoznak azok, mivel utánozzák az edzőtermen kívül is gyakran végzett mozdulatokat

A crossfit egyik nagy előnye tehát, hogy az ember fizikai állapotát, mindig felkészülten tartja a mindennapi életben előforduló helyzetekre. Így tehát, ha  megtanulod, hogyan kell megfelelően irányítani a tested, akkor sokkal nagyobb biztonságban leszel, és kevésbé valószínű, hogy sérüléseket szerzel .

crossfit

Rugalmassá tesz

A crossfit talán egyik leginkább alábecsült előnye az, hogy képes javítani a rugalmasságot, ami egészségügyi szempontból is roppant fontos.

Mivel az edzések olyan kulcsmozdulatokat tartalmaznak, mint pl. kettlebell-lendítés, fej feletti prések és guggolások. Az ilyen jellegű gyakorlatok nagyban javítják a test rugalmasságát – továbbá az egyensúlyt és a mozgáskoordinációt is.

A nagy intenzitással végzett mozdulatok is kétségtelenül hozzájárulnak a rugalmasság javításához, de az előtte és utána végzett bemelegítések és nyújtások teszik igazán hatékonnyá azt.

Ha meghoztuk a kedvedet, hogy kipróbálj egy crossfit edzést, nézd meg személyi edzőinket és foglalj órát, ahogyan Neked kényelmes!

További cikkek

Az idősebb korosztály és az edzés: Biztonságos tippek és gyakorlatok

Az évek előrehaladtával az aktív és egészséges életmód fenntartása egyre fontosabbá válik az emberek számára. Az idősebb korosztály egyedi igényeire szabott edzésprogramok döntő szerepet játszanak a fizikai, mentális és érzelmi jólét előmozdításában. Ebben a cikkben megvizsgáljuk mekkora jelentősége van a testmozgásnak az idősebb generáció számára és azt, hogy milyen számtalan előnyt jelent az általános életminőségük […]

Uralkodó fitnesz trendek 2023-ban

Akár egy intenzívebb edzési rutinnal szeretnéd formálni a tested és fitt maradni, akár le akarod dobni azt a bosszantó utolsó 5 kg-ot, amely egyszerűen nem mozdul, itt az ideje, hogy komolyan foglalkozz az egészségeddel és a fitnesszel. Érdekel a csoportos edzés, az otthoni edzőterem használata, a szabadtéri gyakorlatok, az edzőteremi edzés vagy a személyi edző […]

Elfoglalt vagy? Próbáld ki az online edzést

Online fitnesz edzés a mai digitális korban egy kényelmes és rugalmas módja a testmozgásnak és testformálásnak. Lehetőséget nyújt arra, hogy otthonról vagy bárhonnan hozzáférjünk edzésekhez és fitnesz programokhoz. Ha online fitnesz edzésen gondolkozol, mert nem tudod máshogy megoldani a testmozgást, vagy csak szívesen részt vennél az ilyen típusú edzéseken, itt van egy rövid áttekintés arról, […]