HIIT gyakorlatok

A HIIT az egyik leghatásosabb zsírégető edzésforma. Az edzés során magas intenzitású szakaszos gyakorlatokat végzünk rövid idő alatt. A dinamikus gyakorlatokat általában egy hosszabb pihenőszakasz követi. 

HIIT gyakorlatok otthonra

Kipróbálnád a HIIT edzést? Akkor most bemutatunk néhány HIIT edzés gyakorlatot, amelyet otthon is bátran letesztelhetsz. Olyan gyakorlatokat fogsz megismerni, amelyek nem igényelnek semmilyen edzőfelszerelést. 

1. Lebegőülés

Ez a gyakorlat nagyon jó a törzs izmainak átmozgatására. Üljünk a talajra vagy akár egy padra és emeljük fel a lábainkat, eközben pedig meg kell találnunk az egyensúlyi helyzetünket. Ezt a pózt megtartva nyújtsuk lábunkat és lassan engedjük fel a törzsünket, a pózt 10-15 másodpercig tartsuk, ezután pedig emeljük vissza lábainkat és törzsünket is a kiinduló helyzetbe. 

Ez a HIIT edzés gyakorlat nem ajánlott azoknak, akiknek porckorongsérve van vagy valamilyen nyaki gerincbetegséggel küzdenek. 

lebegőülés

2. Oldalkitörések

Ennél az otthoni HIIT edzés gyakorlatnál terpeszben kell állnunk. Ezután úgy kell leereszkednünk, hogy az egyik térdünk kinyújtva, a másik pedig behajlítva legyen. Ezeket a mozdulatokat kell végezni kb. 30 másodpercig egyik oldalról a másikra mozogva. 

oldalkitörés

3. Hegymászóplank

A hegymászóplank az a gyakorlat, amely minden HIIT edzés terv része lehet. Ehhez a feladathoz plank pozícióba kell ereszkednünk és folyamatos energikus váltott lábfelhúzásokat kell végeznünk. 30 másodpercig végezzük a gyakorlatot, majd pihenőt tartunk. Ezzel a gyakorlattal erősíthetjük a hasüreg környéki izmokat, az ún. core izmokat. 

hegymászóplank

4. Burpee

A Burpee egy kétrészes gyakorlat. A gyakorlatnál álló pozícióba kezdünk, majd le kell hajolnunk guggolásba a kezünket a talajra téve. Ezt követően lábunkkal úgy kell hátra ugranunk, hogy fekvőtámaszba érkezzünk. Figyeljünk, hogy karunk nyújtva legyen. Majd egy hirtelen ugrással újra álljunk vissza a kezdeti guggoló helyzetbe. Csináljuk a gyakorlatot 20 másodpercig, majd tartsunk pihenőt. Ez a gyakorlat testünk összes izmát megmozgatja, de főként a vádli, mellkas, tricepsz, váll, farizmok és bicepsz erősítésére alkalmas. 

burpee

5. High Knees

A HIIT edzők szerint a magas térd edzés az egyik legegyszerűbb gyakorlat. Annyi csupán a dolgunk, hogy csípőszélességű terpeszbe állunk és megpróbáljuk minél magasabbra, a mellkasunkig emelni először a bal térdünket, majd a jobb térdünket, mindezt futási sebességgel. Próbáljuk nyújtott karral végezni a gyakorlatokat, hogy a térd a karunkat érinthesse. 

térdemelés

 

Ha tetszett ez a néhány gyakorlat, és megismernél még több, akár otthon is végezhető HIIT gyakorlatot, akkor jelentkezz HIIT edzésre!

További cikkek

Néhány tipp a lapos hasért

A lapos has elérése több tényező függvénye, beleértve az egészséges étkezést, a megfelelő edzést, az elegendő és minőségi alvást összeségében az egészséges életmódot. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy Te is közelebb kerülj az áhított cél eléréséhez. Kardióedzés Naponta vagy hetente legalább 3-5 alkalommal végezz kardióedzést, mely segíti a zsírégetést és általános fogyást. Intervallum edzések: […]

Az elhízás a XXI. század növekvő kihívása

Az elhízás jelensége egyre inkább kiemelt figyelmet kap világszerte, és nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi kihívásokat is jelent. A túlzott testsúly különböző tényezők, köztük genetikai, táplálkozási és életmódbeli szokások, valamint környezeti hatások következménye egyaránt lehet. A modern életmód gyors ütemű változásaival együtt járó egészségtelen táplálkozási szokások és a fizikai aktivitás csökkenése egyaránt jelentős mértékben […]

Comb edzés nőknek

A combizmok összetett izomcsoportok, amelyek fontos szerepet játszanak a láb mozgatásában és stabilizálásában. Ezek az izmok együttműködnek a láb mozgatásában és stabilizálásában, például a gyaloglás, futás, ugrás és egyéb tevékenységek során. A kombinált edzésprogramok, amelyek különböző izomcsoportokra összpontosítanak, hatékonyan segíthetnek a combizmok erősítésében és formálásában. Legkedveltebb combizom erősítő gyakorlatok Az alábbi kombinált comb edzésprogramot ajánljuk […]