HIIT gyakorlatok

A HIIT az egyik leghatásosabb zsírégető edzésforma. Az edzés során magas intenzitású szakaszos gyakorlatokat végzünk rövid idő alatt. A dinamikus gyakorlatokat általában egy hosszabb pihenőszakasz követi. 

HIIT gyakorlatok otthonra

Kipróbálnád a HIIT edzést? Akkor most bemutatunk néhány HIIT edzés gyakorlatot, amelyet otthon is bátran letesztelhetsz. Olyan gyakorlatokat fogsz megismerni, amelyek nem igényelnek semmilyen edzőfelszerelést. 

1. Lebegőülés

Ez a gyakorlat nagyon jó a törzs izmainak átmozgatására. Üljünk a talajra vagy akár egy padra és emeljük fel a lábainkat, eközben pedig meg kell találnunk az egyensúlyi helyzetünket. Ezt a pózt megtartva nyújtsuk lábunkat és lassan engedjük fel a törzsünket, a pózt 10-15 másodpercig tartsuk, ezután pedig emeljük vissza lábainkat és törzsünket is a kiinduló helyzetbe. 

Ez a HIIT edzés gyakorlat nem ajánlott azoknak, akiknek porckorongsérve van vagy valamilyen nyaki gerincbetegséggel küzdenek. 

lebegőülés

2. Oldalkitörések

Ennél az otthoni HIIT edzés gyakorlatnál terpeszben kell állnunk. Ezután úgy kell leereszkednünk, hogy az egyik térdünk kinyújtva, a másik pedig behajlítva legyen. Ezeket a mozdulatokat kell végezni kb. 30 másodpercig egyik oldalról a másikra mozogva. 

oldalkitörés

3. Hegymászóplank

A hegymászóplank az a gyakorlat, amely minden HIIT edzés terv része lehet. Ehhez a feladathoz plank pozícióba kell ereszkednünk és folyamatos energikus váltott lábfelhúzásokat kell végeznünk. 30 másodpercig végezzük a gyakorlatot, majd pihenőt tartunk. Ezzel a gyakorlattal erősíthetjük a hasüreg környéki izmokat, az ún. core izmokat. 

hegymászóplank

4. Burpee

A Burpee egy kétrészes gyakorlat. A gyakorlatnál álló pozícióba kezdünk, majd le kell hajolnunk guggolásba a kezünket a talajra téve. Ezt követően lábunkkal úgy kell hátra ugranunk, hogy fekvőtámaszba érkezzünk. Figyeljünk, hogy karunk nyújtva legyen. Majd egy hirtelen ugrással újra álljunk vissza a kezdeti guggoló helyzetbe. Csináljuk a gyakorlatot 20 másodpercig, majd tartsunk pihenőt. Ez a gyakorlat testünk összes izmát megmozgatja, de főként a vádli, mellkas, tricepsz, váll, farizmok és bicepsz erősítésére alkalmas. 

burpee

5. High Knees

A HIIT edzők szerint a magas térd edzés az egyik legegyszerűbb gyakorlat. Annyi csupán a dolgunk, hogy csípőszélességű terpeszbe állunk és megpróbáljuk minél magasabbra, a mellkasunkig emelni először a bal térdünket, majd a jobb térdünket, mindezt futási sebességgel. Próbáljuk nyújtott karral végezni a gyakorlatokat, hogy a térd a karunkat érinthesse. 

térdemelés

 

Ha tetszett ez a néhány gyakorlat, és megismernél még több, akár otthon is végezhető HIIT gyakorlatot, akkor jelentkezz HIIT edzésre!

További cikkek

Az idősebb korosztály és az edzés: Biztonságos tippek és gyakorlatok

Az évek előrehaladtával az aktív és egészséges életmód fenntartása egyre fontosabbá válik az emberek számára. Az idősebb korosztály egyedi igényeire szabott edzésprogramok döntő szerepet játszanak a fizikai, mentális és érzelmi jólét előmozdításában. Ebben a cikkben megvizsgáljuk mekkora jelentősége van a testmozgásnak az idősebb generáció számára és azt, hogy milyen számtalan előnyt jelent az általános életminőségük […]

Uralkodó fitnesz trendek 2023-ban

Akár egy intenzívebb edzési rutinnal szeretnéd formálni a tested és fitt maradni, akár le akarod dobni azt a bosszantó utolsó 5 kg-ot, amely egyszerűen nem mozdul, itt az ideje, hogy komolyan foglalkozz az egészségeddel és a fitnesszel. Érdekel a csoportos edzés, az otthoni edzőterem használata, a szabadtéri gyakorlatok, az edzőteremi edzés vagy a személyi edző […]

Elfoglalt vagy? Próbáld ki az online edzést

Online fitnesz edzés a mai digitális korban egy kényelmes és rugalmas módja a testmozgásnak és testformálásnak. Lehetőséget nyújt arra, hogy otthonról vagy bárhonnan hozzáférjünk edzésekhez és fitnesz programokhoz. Ha online fitnesz edzésen gondolkozol, mert nem tudod máshogy megoldani a testmozgást, vagy csak szívesen részt vennél az ilyen típusú edzéseken, itt van egy rövid áttekintés arról, […]