A mentális egészség és az edzés összefüggései: Szakértői vélemények

A mentális egészség és az edzés közötti kapcsolat szoros és kölcsönös. Több kutatás és tapasztalat is azt mutatja, hogy a rendszeres testmozgás pozitív hatással lehet a mindennapi életünkre.

Miért tesz jobbá a testmozgás lelkileg?

Gyakran azok, akik rendszeresen sportolnak, egyszerűen azért teszik ezt, mert jól érzik magukat. A gyakorlatok javíthatják a hangulatot, a koncentrációt és az éberséget. A testmozgás és a mentális egészség közötti kapcsolat bonyolult. Az inaktivitás lehet például mentális betegség oka és következménye is. Íme néhány jellemzője annak, hogy a testmozgás jót tesz a mentális egészségének, például:

 • Stresszcsökkentés: az edzés segít csökkenteni a stresszt és az idegességet. A fizikai aktivitás során a szervezet endorfinokat termel, amelyek természetes módon csökkentik a stressz szintjét és javítják az általános hangulatot.
 • Hangulatjavítás: az edzés pozitív hatással van az agyi kémiai egyensúlyra. A rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást, valamint növelheti az önbizalmat és az önbecsülést.
 • Pihentetőbb alvás: azok, akik rendszeresen sportolnak, gyakran jobb alvási szokásokról számolnak be. Az alvásminőség javulása hozzájárul a mentális frissességhez és az érzelmi stabilitáshoz.
 • Kognitív funkciók javulása: az edzés növelheti a koncentrációt, a kreativitást és az általános kognitív teljesítményt. A véráramlás fokozása és az agy oxigénellátásának javítása segít az agynak hatékonyabban működni.
 • Szociális kapcsolatok erősítése: a csoportos edzések vagy sportok részvétele segíthet az embernek kapcsolatokat kialakítani és fenntartani. Az egészséges társas kapcsolatok fontosak a mentális egészség szempontjából.

mentális egészség

 • Stabilitás és önfegyelem: az edzés rendszeres gyakorlása fejleszti az önfegyelmet és a kitartást, amelyek fontosak lehetnek a mentális jólét szempontjából.
 • Önreflexió és stresszkezelés: az edzés időszakai kiváló alkalmak lehetnek az önreflexióra és a stresszkezelésre. A testmozgás lehetőséget ad a problémák feldolgozására és megoldására.

Mindenki egyedi, és az egyes emberek különböző módon reagálhatnak az edzésre. A rendszeres testmozgás gyakran javasolt kiegészítő vagy önálló beavatkozásként azoknak, akik stresszel, szorongással, depresszióval és más mentális egészségügyi kihívásokkal küzdenek. Az optimális eredmények érdekében az edzésprogramot az egyéni igényekhez és képességekhez kell igazítani. Emellett, bár az edzés sokat segíthet, nem helyettesítheti a szakember által nyújtott mentális egészségügyi kezelést, ha szükséges.

Edzés a mentális egészségedért

Ha a rendszeres testmozgás még nem része a rutinodnak, akkor elgondolkodhatsz azon, hogyan adj lendületet az egészségmegőrzésednek ilyen irányból is. Az igazán jó hír az, hogy az edzésnek nem kell megerőltetőnek lennie vagy hosszú ideig tartania. A tanulmányok azt mutatják, hogy az alacsony vagy közepes intenzitású testmozgás elegendő ahhoz, hogy megváltozzon a hangulat és a gondolkodási minták. Szakembereink azt javasolják, hogy a felnőttek a legtöbb napon legyenek aktívak és minimum 2,5-5 órányi mérsékelt fizikai aktivitásra kell törekedjenek, például gyors séta vagy úszás. Alternatív megoldásként heti 1,5-2,5 óra erőteljes fizikai aktivitást javasolnak – például kocogást, gyors kerékpározást vagy valamilyen csapatsportot. Vagy kombinálhatók a mérsékelt és az erőteljes tevékenységek.

Hogyan kezdjük el az edzést

Félelmetes lehet elkezdeni az edzést, ha egy ideje nem csináltad, de egy jó edzésterv vagy egy motiváló edző segíthet elkezdeni és kitartani mellette. Új edzéstervének nagyobb esélye van a sikerre, ha:

 • olyan tevékenységet választasz, amelyet kedvelsz, vagy amelyet korábban már élvezettel űztél,
 • kicsiben kezded és fokozatosan építsd fel a tevékenységed. Lehetőség szerint variáld a tevékenységeket, hogy ne unatkozz és legyen változatos,
 • írd be a napi terved a naplódba vagy a naptáradba, hogy az része legyen az időbeosztásodnak,
 • rendszeresen nézd át edzésterveid és bátran próbálj ki valami mást, ha nem működik az eredeti terved

Hogyan legyünk minden nap aktívabbak

Tedd a gyakorlatokat mindennapi tevékenységed részévé. Próbáljon meg gyalogolni vagy kerékpározni az autózás helyett, vagy szállj le egy megállóval korábban a villamosról, vonatról vagy buszról, és az út hátralevő részét gyalogold le. Aktívitásod telhet akár a ház körül kertészkedéssel, autómosással vagy ablaktisztítással is.  Fontos folyamatosan emlékeztetni magunkat arra, hogy minden nap próbáljunk meg többet mozogni és kevesebbet ülni.

További cikkek

Természetes immunerősítés

Az immunrendszerünk az egyik legfontosabb védelmezőnk a betegségekkel és fertőzésekkel szemben. A modern életmód azonban gyakran kihívásokat jelenthet az immunrendszerünk számára, például a stressz, az egészségtelen táplálkozás és a környezetszennyezés. Szerencsére számos természetes módszer létezik az immunrendszer erősítésére és támogatására, segítve a szervezetet az ellenállóképesség fenntartásában és a betegségek elleni küzdelemben. Egészséges táplálkozás: Az egészséges […]

Edzés a szabadban: A természetes környezet előnyei

A szabadtéri edzés előnyei A szabadtéri edzés számos előnnyel járhat, és számos lehetőséget kínál azoknak, akik szeretnek a szabadban mozogni és szívesen váltják le az edzőtermet a friss levegőre. Az életünk nagy részét, főleg a téli hónapokban zárt térben töltjük, így az ilyen statisztikánkon biztosan segít, ha a testmozgást vagy annak legalább egy részét a […]

HIIT edzés futógépen

A HIIT edzés lényege, hogy a rendelkezésre álló időt minél hatékonyabban, minél magasabb intenzitású mozgásokkal töltsük ki. Általában egy rövid, de maximális intenzitású munkaszakasz után egy hosszabb, alacsonyabb intenzitású „pihenőszakasz” következik. Ez a fajta mozgás egyike a legnépszerűbb és leghatékonyabb edzéseknek, mely fokozza a teljesítményt és rengeteg kalóriát éget el. A legjobb pedig az benne, […]