Súlyzós edzés vagy kardió edzés a megfelelő számomra?

Ahány ember annyiféle edzésmódszerre esküszik. Éppen ezért olyan nehéz valami mellett vagy éppen ellen letenni a voksunkat. Nem vagyunk könnyű helyzetben, ha kezdőként a rengeteg edzésfajta közül kell kiválasztanunk, hogy mi az ami nekünk majd az idei évben tutira elhozza a változást. De azoknak sem könnyű, akik rendszeresen és kitartóan sportolnak, de valahogy már nem ugyanaz a motiváció, mint egyszer régen, amikor belevágtak. A hangsúlyt éppen ezért talán pont a változatosságra kell helyeznünk!

A motivációnkat folyamatosan fent kell tartani, megújítani . Új célokat kitűzni és kisebb- nagyobb eredményeket elérni ahhoz, hogy az érdeklődésünk megmaradjon. Figyeljünk rá, hogy ne csak szükséges, elvégzendő napi rutin legyen a sportolással eltöltött idő. Előfordulhat, hogy, változtatnunk kell, ha például az egykor hatékony kardió edzéssel már nem érünk el eredményeket. Lehet, hogy a fogyást például épp a súlyzós edzés fogja újra beindítani. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a holtponton átbilleni elég a délutáni edzésünket áttenni reggelre. A későbbiekben kifejtetjük, hogy mik azok az okok, ami miatt az edzésprogramunk szétbontása segíthet a leghatékonyabb eredményt elérni.

Kardio vagy súlyzós edzés?

Mivel kezdjük a napot, ha összhangba szeretnénk hozni a csúcsteljesítményt a biológiai óránkkal? Egyértelműen kardió edzés javasolt! A kortizolszint emelkedése elősegíti a reggeli ébredést. A reggeli kortizolszint emelkedése készteti szervezetünket arra, hogy ébren legyen. A délelőtti kortizolszint pedig megfelel a szellemi éberség csúcsának. A kortizol emellett lehetővé teszi az energiatartalékok, a glükóz és különösen a zsírok felhalmozódását. Ez okozza, hogy sokkal könnyebb a kardió edzés és a magasabb szintű aerob teljesítmény elérése.

kardio edzés

A súlyzós edzés időzítése viszont inkább késő délután legyen. Jelenleg a napszaktól függően a noradrenalin és az adrenalin szintje bizonyítottan előidézi a csúcs izomerőt és az izmok toborzását, mely szükséges a helyesen kivitelezett súlyzós gyakorlatok elvégzéséhez. Egy elit súlyemelőkkel végzett vizsgálat során például teljesítményfokozó stimulánsként koffeinre volt szükség ahhoz, hogy az emelőteljesítmény a délutáni szintre emelkedjen a délelőtti emelő edzések esetében is.

súlyzós edzés

Ha az edzéstervezésben segítségre van szükséged nézd meg edzőinket és foglalj időpontot hozzájuk a Neked megfelelő időpontra

A biológiai óránk jelentősége

Azáltal, hogy az edzéseket és azok felépítését az előre beprogramozott biológiai szükségleteink alapján helyezzük előtérbe, az egész emberi fiziológiai rendszer általában véve kevésbé lesz megterhelve. Meghálálja a biológiai óránk, , ha betartjuk a következetes rutint és ha nem kell folyamatosan igazodnia a nem optimális időpontban történő alváshoz,  edzéshez vagy étkezéshez.

Étrend fontossága

Az edzés szükséges, de messze, messze nem az egyetlen és legfontosabb tényező az egészséges, sportos életmód kialakításában. Ha megtaláltad a számodra megfelelő mozgásformát és módod és lehetőséged van rá, végezd a biológiai órádnak is megfelelő időpontban. Elengedhetetlen étkezési szokásaidat is alaposabban megvizsgáld, hisz az étrend az, ami elsődlegesen meghatározza, hogy milyen szinten fejlődsz, és hogyan mutat a tested.

Egészséges táplálkozás

Ha kedvet kaptál a változáshoz, de támogatásra van szükséged válassz egy Neked szimpatikus mentort és foglalj hozzá időpontot legyen az kardio-,táplákozási tanácsadás, súlyzós edzés vagy éppen kick box.

Berke Tímea

Ha Te is az edzőtermi edzés szerelmese vagy és szükséged lenne segítségre keresd Tímeát bizalommal

Simon Norbert

Ha szeretnél változtatni Norbert biztosan tud segíteni az akadályok leküzdésében. Foglalj egy időpontot bátran

Krassóy Kata

Még nem találtad meg a megfelelő edzésformát? Kata ebben biztosan nagy segítségedre lesz. Foglalj nála időpontot

Több edzőt is elérhetsz itt

További cikkek

Néhány tipp a lapos hasért

A lapos has elérése több tényező függvénye, beleértve az egészséges étkezést, a megfelelő edzést, az elegendő és minőségi alvást összeségében az egészséges életmódot. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy Te is közelebb kerülj az áhított cél eléréséhez. Kardióedzés Naponta vagy hetente legalább 3-5 alkalommal végezz kardióedzést, mely segíti a zsírégetést és általános fogyást. Intervallum edzések: […]

Az elhízás a XXI. század növekvő kihívása

Az elhízás jelensége egyre inkább kiemelt figyelmet kap világszerte, és nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi kihívásokat is jelent. A túlzott testsúly különböző tényezők, köztük genetikai, táplálkozási és életmódbeli szokások, valamint környezeti hatások következménye egyaránt lehet. A modern életmód gyors ütemű változásaival együtt járó egészségtelen táplálkozási szokások és a fizikai aktivitás csökkenése egyaránt jelentős mértékben […]

Comb edzés nőknek

A combizmok összetett izomcsoportok, amelyek fontos szerepet játszanak a láb mozgatásában és stabilizálásában. Ezek az izmok együttműködnek a láb mozgatásában és stabilizálásában, például a gyaloglás, futás, ugrás és egyéb tevékenységek során. A kombinált edzésprogramok, amelyek különböző izomcsoportokra összpontosítanak, hatékonyan segíthetnek a combizmok erősítésében és formálásában. Legkedveltebb combizom erősítő gyakorlatok Az alábbi kombinált comb edzésprogramot ajánljuk […]