Hogyan válaszd ki a megfelelő személyi edzőt?

A megfelelő edző kiválasztása nem könnyű feladat, ami sok szempont figyelembevételét igényli, hiszen jó eséllyel hosszú időre szóló választásról van szó.

Ahhoz, hogy a megfelelő szakember segítse utunkat és támogasson minket a kitűzött cél elérésében, olyan személyt kell választani, aki rendelkezik a biztonságos és hatékony edzés tartásához szükséges tudással és készségekkel.

Nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen nehéz megbizonyosodnunk a választott tréner szakmai tudásáról, anélkül, hogy ismernénk. Ha biztosra szeretnénk menni, ne legyünk szégyenlősek, nyugodtan kérjük meg az adott edzőt, hogy mutassa meg a tanúsítványa másolatát- az igazán profik örömmel teszik meg, hiszen büszkék rá!

Természetesen nem a papír az egyetlen módja annak, hogy valakiről eldöntsük, hogy megfelel-e az igényeinknek. Mutatunk pár más módszert is:

Ami a legtöbbet elmond: referencia

Kérdezzük meg barátainkat, ismerőseinket, olyanokat, akiknek hasonló céljai vannak, mint a miénk, hogy ismernek-e jó oktatót, aki segítségünkre lehet. Érdemes olyan területeken keresgélni edzőt, akik hozzánk hasonló kliensekkel dolgoznak együtt, vagy olyanoknál érdeklődni, akik hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek (pl. a mi korosztályunk, testalkatunk megegyezik). A tréner számára is könnyebben megérthető és átérezhető lesz a célunk, hiszen ismerni fogja a kihívásokat és az igényeket, amiket felé támasztunk.

Érdemes lehet informálódni a jelenlegi vagy a korábbi vendégeknél is, és kikérni a véleményüket, tapasztalatukat az edzésekről és az elért eredményekről. Kérdezzük meg bátran, hogy az oktató  elég professzionális-e, pontos és felkészült, és úgy érezték, hogy az egyéni igényeiket figyelembe veszi.

Beszéljünk az edzővel

Nagyon fontos a személyes, mégis szakmai kapcsolat kialakítása az edzővel. Bízzunk a megérzéseinkben! Amennyiben a tréner kisugárzása és a személye szimpatikus, biztosan pozitív és motiváló hatással lesz ránk. ​​Sose felejtsük el, hogy lehet valaki szakmailag a nagyon jó, ha nem vagyunk vele egy hullámhosszon emberileg, és nem kedveljük -az edzések sem fogják elérni azt az eredményt, amit várunk. Kérdezzük meg magunktól bátran, hogy úgy gondoljuk, jól kijönnénk az oktatóval? Ha a válasz igen, már egy fokkal közelebb járunk a megfelelő személyi edző kiválasztásához!

Tapasztalat és szakértelem

Sokat mond, ha egy tréner több éves tapasztalattal rendelkezik az adott területen és elégedett vendégkört tudhat magáénak. Ennél is fontosabb, hogy megbizonyosodjunk az oktató szakértelméről, főleg akkor, ha speciális igényeink vannak.

Ha például egészségi állapotunk vagy múltbeli sérülésünk van, egy személyi edzőnek körültekintően és alaposan meg terveznie minden edzésünket. Ha orvosi felügyelet alatt állunk, a megfelelő személyi edzőnek ki kell kérnie orvosunk véleményét és konzultálnia kell vele a testmozgással és az állapotunkkal kapcsolatos kérdésekben.

segítség edző

Mennyi az annyi?

Egy edzés árát sok tényező befolyásolja. Függ a foglalkozások hosszától, az oktató bizonyítványaitól, tapasztalataitól és szakértelmétől, valamint a helyszíntől is. Például egy személyi edző, aki egy edzőteremben dolgozik állandó jelleggel, valószínűleg kevesebb óradíjjal dolgozik, mint az, aki egyéni vállalkozóként házhoz vagy az általunk megadott helyszínre megy, és igazodik hozzánk. Gondoljuk át előre költségvetésünket, számoljuk ki, hogy mennyit szánunk az edzésekre, hogy az anyagiak ne vezessenek későbbi félreértésekhez.

Hitelesség

Sok személyi edző egyéni, független vállalkozóként dolgozik, és nem egy létesítmény alkalmazottjaként. Érdemes mindig tájékozódni arról, hogy az adott edző kiállítja-e megfelelően a számlát, hiszen ezzel saját jogainkat biztosítjuk. Egy jó hírben álló és szakképzett személyi edzőnél ez biztosan nem okoz problémát, de a félreértések elkerülésének és jogainak védelmének érdekében fontos tájékozódni!

Rugalmasság

Van olyan, aki reggel, és olyan is, aki inkább az esti órákban szeret edzeni. Mielőtt kiválasztanánk az edzőt, mindenképp kérdezzük meg, hogy a szabad órái igazodnak-e az időbeosztásunkhoz. Senkinek sem jó, ha az edzések olyan időpontban vannak, ami valamelyik félnek nehezen megoldható. Egy edzésre a trénernek és a vendégnek is ugyanúgy rá kell készülnie, testiekben és lelkeikben egyaránt, így fontos, hogy ne legyen előtte kapkodás!

Végül pedig érdemes azt is átgondolnunk, hogy van-e preferenciánk az edző nemét illetően. Vannak, akik jobban boldogulnak, ha azonos nemű edzővel dolgoznak, míg mások az ellenkező nemet részesítik előnyben.

A fenti pontokat átgondolva és megfelelően mérlegelve, biztosan sikerül rátalálnunk majd arra az edzőre, akivel hosszútávú, sikeres kapcsolatot alakíthatunk ki!

 

További cikkek

Néhány tipp a lapos hasért

A lapos has elérése több tényező függvénye, beleértve az egészséges étkezést, a megfelelő edzést, az elegendő és minőségi alvást összeségében az egészséges életmódot. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy Te is közelebb kerülj az áhított cél eléréséhez. Kardióedzés Naponta vagy hetente legalább 3-5 alkalommal végezz kardióedzést, mely segíti a zsírégetést és általános fogyást. Intervallum edzések: […]

Az elhízás a XXI. század növekvő kihívása

Az elhízás jelensége egyre inkább kiemelt figyelmet kap világszerte, és nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi kihívásokat is jelent. A túlzott testsúly különböző tényezők, köztük genetikai, táplálkozási és életmódbeli szokások, valamint környezeti hatások következménye egyaránt lehet. A modern életmód gyors ütemű változásaival együtt járó egészségtelen táplálkozási szokások és a fizikai aktivitás csökkenése egyaránt jelentős mértékben […]

Comb edzés nőknek

A combizmok összetett izomcsoportok, amelyek fontos szerepet játszanak a láb mozgatásában és stabilizálásában. Ezek az izmok együttműködnek a láb mozgatásában és stabilizálásában, például a gyaloglás, futás, ugrás és egyéb tevékenységek során. A kombinált edzésprogramok, amelyek különböző izomcsoportokra összpontosítanak, hatékonyan segíthetnek a combizmok erősítésében és formálásában. Legkedveltebb combizom erősítő gyakorlatok Az alábbi kombinált comb edzésprogramot ajánljuk […]