Ülőmunkát végzel? Figyelj az egészségedre!

Az apró mozgások is számítanak, ha ülőmunkát végzünk!

Nehéz fittnek és egészségesnek maradni, ha a nap nagy részét ülve, a számítógép előtt tölti az ember, de persze nem csak a fittséget teszi kockára az ülőmunka! A mozgásszervekre és a belső szervekre is káros, így a szakemberek gyakran nevezik meg kiváltó okként a gerinc betegségeivel kapcsolatban.

A túlzott, egész napos ülés rontja általános egészségi állapotot és a aktivitás hiánya olyan egészségügyi problémákhoz is kapcsolódik, mint például a szívbetegség,  cukorbetegség, mell- vagy vastagbélrák.

Sokan nem is tudják, de az ülés sokkal jobban terheli a gerincet, mint az állás. Sajnálatos módon azonban az asztalnál töltött egész napos munkavégzés egyre gyakoribb, főleg a városi környezetben.

Az ülőmunka káros hatásaira nem győzik felhívni a figyelmet a szakértők. Ugyan még javában tombol a nyár és valószínűleg az átlagos napi mozgásunk is jobb ilyenkor, de a rosszabb idő beköszöntével hajlamosabbak vagyunk teljesen minimalizálni a kimozdulásainkat.

iroda munka

De mit lehet tenni, ha a munkánk mégis a „székhez láncol” ?

Fontos, hogy felismerjük a problémát és tegyünk ellene, még azelőtt, hogy azt a testünk egyértelműen jelezné azt!

Igyekezzünk egyensúlyba hozni a munkánkat az egészségünkkel és a próbáljunk meg minden napunkba beiktatni a mozgást, akár munkavégzés közben is!

Pár ötlet, amit mindenképpen alkalmazzunk, ha ülőmunkát végzünk:

Tartsunk sokszor kisebb szüneteket ülőmunka esetén

Csak azért, mert íróasztalnál dolgozunk, még nem jelenti azt, hogy oda is vagyunk ragasztva. Javasolt minden órában legalább egyszer felkelni a székből és sétálni egyet (akár az irodában/lakásban) Ez nem csak a testnek, hanem az elmének is jót fog tenni! Az ülőmunka bizonyítottan nem csak a testet roncsolja hosszútávon, de a szellemi teljesítményt is csökkenti.

Ebéd utáni séta

Enni általában mindenki ülve szokott, azonban a szervezet számára előnyös lehet, ha utána beiktatunk egy rövid sétát. Nem fontos messzire menni ahhoz, hogy hatékony legyen. Az ebéd utáni séta bizonyítottan jót tesz az emésztésnek is!

Nyújtózkodás és apró gyakorlatok

Érdemes minden órában legalább fél percet szánni a nyújtózkodásra, testünk átmozgatására. Végezzünk pár fej és karkörzést, fogjuk meg a lábujjainkat, csináljunk pár ugrást, vagy akár felülést. Nem kell sok ahhoz, hogy felpörgesse a vérkeringésünket és tegyünk egy keveset az egészségünkért. A legjobbat persze azzal tehetünk, ha ülés helyett igyekszünk minél többet állva dolgozni az asztalnál, így segítve a testünket aktívnak és egészségesnek tartani.

ülőmunka gyakorlat

Mozgás, amikor csak lehetséges

Használjuk ki az értekezleteket, megbeszéléseket, arra, hogy közben sétálunk. Akár az irodában, akár a szabadban próbáljunk meg minél többet sétálni! Nyugodtan tudunk figyelni az előadóra mozgás közben is, sőt az ötletek is jobban fognak menni, ha közben testünk is aktív.

Lift helyett lépcsőzz

Sokszor halljuk, hogy már azzal is teszünk az egészségünkért, ha lift helyett a lépcsőt választjuk, és valóban így is van! Nem győzzünk hangsúlyozni, hogy milyen fontos minden alkalmat kihasználni arra, hogy többet mozogjunk, ha a rendszeres mozgást életünk részévé akarjuk tenni!  Gondoljunk erre akkor is, amikor parkolóhelyet keresünk az iroda körül! Ezek az apróságok is jótékony hatással lesznek egészségünkre, hiszen több fizikai aktivitást eredményeznek.

Használd ki a szabadidőd

Próbáljuk meg nem azzal levezetni a napi 8 óra asztalnál töltött munkát, hogy otthon azonnal leülünk a TV elé! Mozduljunk ki, keressünk aktív programokat, vezessük le a fáradt gőzt. Mozoghatunk akár otthon is vagy a szabadban, a lényeg, hogy aktívan töltsünk legalább annyi időt, mint amennyit passzívak voltunk.

Ne legyen az kifogás, hogy kevés az időd, ha csak 40-50 percet rá tudsz szánni a napi mozgásodra már nagyon sokat tettél a testedért és fittebben a szellemi munka is gördülékenyebben fog menni. Ha több időd van és a személyes edzéseket részesíted előnyben, vagy ha feszített a tempó és szívesebben megoldanád az edzést otthonról, de mindenképpen szükséged lenne segítségre és motivációra szakképzett edzőink között biztosan találsz olyat, aki szívesen segít az elindulásban és a folyamatos fejlődésben.

Ha kedvet kaptál a változáshoz, de támogatásra van szükséged válassz egy Neked szimpatikus mentort és foglalj hozzá időpontot legyen az kardio-,táplákozási tanácsadás, súlyzós edzés vagy éppen kick box.

Berke Tímea

Ha Te is az edzőtermi edzés szerelmese vagy és szükséged lenne segítségre keresd Tímeát bizalommal

Simon Norbert

Ha szeretnél változtatni Norbert biztosan tud segíteni az akadályok leküzdésében. Foglalj egy időpontot bátran

Krassóy Kata

Még nem találtad meg a megfelelő edzésformát? Kata ebben biztosan nagy segítségedre lesz. Foglalj nála időpontot

Több edzőt is elérhetsz itt

További cikkek

Néhány tipp a lapos hasért

A lapos has elérése több tényező függvénye, beleértve az egészséges étkezést, a megfelelő edzést, az elegendő és minőségi alvást összeségében az egészséges életmódot. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy Te is közelebb kerülj az áhított cél eléréséhez. Kardióedzés Naponta vagy hetente legalább 3-5 alkalommal végezz kardióedzést, mely segíti a zsírégetést és általános fogyást. Intervallum edzések: […]

Az elhízás a XXI. század növekvő kihívása

Az elhízás jelensége egyre inkább kiemelt figyelmet kap világszerte, és nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi kihívásokat is jelent. A túlzott testsúly különböző tényezők, köztük genetikai, táplálkozási és életmódbeli szokások, valamint környezeti hatások következménye egyaránt lehet. A modern életmód gyors ütemű változásaival együtt járó egészségtelen táplálkozási szokások és a fizikai aktivitás csökkenése egyaránt jelentős mértékben […]

Comb edzés nőknek

A combizmok összetett izomcsoportok, amelyek fontos szerepet játszanak a láb mozgatásában és stabilizálásában. Ezek az izmok együttműködnek a láb mozgatásában és stabilizálásában, például a gyaloglás, futás, ugrás és egyéb tevékenységek során. A kombinált edzésprogramok, amelyek különböző izomcsoportokra összpontosítanak, hatékonyan segíthetnek a combizmok erősítésében és formálásában. Legkedveltebb combizom erősítő gyakorlatok Az alábbi kombinált comb edzésprogramot ajánljuk […]