Az inzulinrezisztencia jelei és kezelése

A szervezet vércukorszintjének szabályozásban az inzulin kulcsfontosságú szerepet tölt be. Az inzulinrezisztencia (IR) egy olyan állapot, amikor a test sejtjei nem reagálnak megfelelően az inzulin jelenlétére. Az inzulin egy hormon, amelyet a hasnyálmirigy termel, és azért felelős, hogy a cukor bejusson a sejtekbe, ahol energiává alakul. Az inzulinrezisztencia során a testsejtek csökkent érzékenységet mutatnak az inzulin iránt, ami következtében a glükóz nem tud hatékonyan bejutni a sejtekbe. Ez a cukoranyagcsere rendellenesség káros hatással lehet az egészségre.

Mi növeli az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát?

  • genetikai probléma, illetve az öröklött hajlam
  • az elhízás,
  • a mozgásszegény életmód,
  • az egészségtelen, zsíros, sok cukrot, kevés vitamint tartalmazó étrend

Melyek az IR leggyakoribb tünetei?

Az inzulinrezisztencia tünetei több más problémára is jellemzők, ezért egyértelműen nem is azonosítható általuk a betegség. Tünetei között leggyakrabban az alábbiak szerepelnek:

  • az elhízás (különösen az alma típusú),
  • a meddőség,
  • a menstruációs zavarok,
  • a petefészek ciszták (PCOS) és fokozott szőrösödés

Kevésbé jellemző, de az IR lehet oka a folyamatos fáradtság érzésnek, az alvászavaroknak, a rossz közérzetnek és a feszült kedélyállapotnak is.

Az inzulinrezisztencia leggyakrabban a 2-es típusú cukorbetegség előfutára. Az inzulinrezisztenciával rendelkező személyeknél magasabb a vér glükózszintje, mivel a glükóz nem tud hatékonyan bejutni a sejtekbe. Ez a szervezetben magas vércukorszintet eredményez, ami hosszú távon számos problémát okozhat:

  • hosszú távon károsíthatja a szív- és érrendszert,
  • növelheti a stroke és a szívbetegség kialakulásának kockázatát.
  • az inzulinrezisztencia továbbá összefüggésbe hozható más egészségügyi problémákkal is, mint például az elhízás

inzulinrezisztencia

Étkezési tippek inzulinrezisztencia esetén

Az inzulinrezisztencia étrendjének célja a vércukorszint stabilizálása és az inzulinérzékenység javítása. Ha inzulinrezisztenciára gyanakodsz mindenképp kérd ki szakember tanácsát, de addig is biztosan nem ártasz magadnak, ha az alábbiakat betartod:

  1. Komplex (lassan felszívódó) szénhidrátok előtérbe helyezése: A komplex szénhidrátok lassabban emésztődnek és fokozatosan emelik a vércukorszintet. Válassz teljes kiőrlésű gabonaféléket, például barna rizst, teljes kiőrlésű kenyeret és tésztát. Kerüld el a fehér lisztből készült ételeket és az egyszerű cukrokat. Azon túl, hogy több teljes kiőrlésű lisztet, abból készült pékárukat/ételt fogyasztasz, figyelj az élelmiszerek ún. glikémiás indexére (GI) is. A GI nem jelent más, mint a szénhidrátok vércukorszint-emelő hatását azonos mennyiségű szőlőcukorhoz képest. Részesítsd előnyben az 55% alatti glikémiás indexű ételeket.

helyes táplálkozás

  1. Rostban gazdag ételek fogyasztása: A rost segít lassítani a szénhidrátok felszívódását, és hozzájárul a telítettség érzéséhez. Válassz gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonákat és magvakat.
  2. Egészséges fehérjeforrások: A fehérje segíthet fenntartani az éhségérzetet és segíthet az izomtömeg megőrzésében. Válassz sovány fehérjeforrásokat, mint például csirke, pulyka, hal, tojás, sovány tejtermékek és hüvelyesek.
  3. Egészséges zsírok: Az egészséges zsírok, mint például az olívaolaj, az avokádó és a magvak, hozzájárulhatnak a vércukorszint stabilizálásához és az inzulinérzékenység javításához. Kerüld a telített zsírokat és a transzzsírokat, amelyek megtalálhatók a feldolgozott élelmiszerekben és a gyorséttermi ételekben.
  4. Kiegyensúlyozott étkezés: Fontos, hogy rendszeres időközönként étkezz, és kerüld az éhség és a túlzott lakmározás közötti hosszú időszakokat. Próbálj kis, gyakori étkezéseket tartani, hogy segíts a vércukorszint stabilizálásában.
    • Az étkezések között min. 2,5 óra, maximum 4 óra teljen el.
    • Az első étkezést 1,5 órával az ébredés után kezdd meg!
    • Az utolsó étkezés ideális esetben 2 órával lefekvés előtt megtörténik.
    • Az étrend javarészt lassan felszívódó, vércukorszintet lassan emelő szénhidrátokat tartalmaz.
    • Az étrend hozzáadott cukortól mentes.
    • Növeld az inzulinreceptorok érzékenységét: ehhez napi több étkezésre van szükség, legalább napi 4-re, de előfordul, hogy valaki 6-7-szer is eszik a nap folyamán.
  1. Cukorfogyasztás korlátozása: Kerüld az édesített italokat, édességeket, cukrozott üdítőket és cukros pékárukat. Olvassd el az élelmiszer címkéket, és kerüld az olyan élelmiszereket, amelyek rejtett cukrot tartalmaznak. Nemcsak a „cukor” elnevezés jelöl cukrot. Az alábbiak mind rontani fogják a IR diétádat: nádcukor, barna cukor, melasz, méz, izocukor, invertcukor, kókuszvirág cukor, szőlőcukor (glükóz), glükóz-szirup, gyümölcscukor (fruktóz), fruktóz-szirup, glükóz-fruktóz szirup, gyümölcsből kivont cukor/szirup, dextróz, maláta, maltóz, szacharóz, agavészirup, kukoricaszirup, datolyaszirup, juharszirup, rizsszirup, karamell, maltodextrin.
  2. Megfelelő folyadékbevitel: Fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot, amely mentes mindenféle adalékanyagtól, vagy édesítőszertől.

Mindezekre tekintettel összességében elmondhatjuk, hogy amennyiben már nemcsak gyanú áll fenn, hanem a kezelőorvos inzulinrezisztenciát állapít meg, javasolt azonnal életmódbeli változtatásokat eszközölni, ugyanis ilyenkor még visszafordítható az állapot és megelőzhető a cukorbetegség kialakulása. Az életmódváltás szakember által összeállított, személyre szabott diétát és rendszeres testmozgást jelent, melynek során kiemelt figyelmet kap a fentiekben már részletesen kifejtettek szerint többek között a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő napi elosztása, valamint a fehér liszt és a cukor elhagyása.

 

További cikkek

Néhány tipp a lapos hasért

A lapos has elérése több tényező függvénye, beleértve az egészséges étkezést, a megfelelő edzést, az elegendő és minőségi alvást összeségében az egészséges életmódot. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy Te is közelebb kerülj az áhított cél eléréséhez. Kardióedzés Naponta vagy hetente legalább 3-5 alkalommal végezz kardióedzést, mely segíti a zsírégetést és általános fogyást. Intervallum edzések: […]

Az elhízás a XXI. század növekvő kihívása

Az elhízás jelensége egyre inkább kiemelt figyelmet kap világszerte, és nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi kihívásokat is jelent. A túlzott testsúly különböző tényezők, köztük genetikai, táplálkozási és életmódbeli szokások, valamint környezeti hatások következménye egyaránt lehet. A modern életmód gyors ütemű változásaival együtt járó egészségtelen táplálkozási szokások és a fizikai aktivitás csökkenése egyaránt jelentős mértékben […]

Comb edzés nőknek

A combizmok összetett izomcsoportok, amelyek fontos szerepet játszanak a láb mozgatásában és stabilizálásában. Ezek az izmok együttműködnek a láb mozgatásában és stabilizálásában, például a gyaloglás, futás, ugrás és egyéb tevékenységek során. A kombinált edzésprogramok, amelyek különböző izomcsoportokra összpontosítanak, hatékonyan segíthetnek a combizmok erősítésében és formálásában. Legkedveltebb combizom erősítő gyakorlatok Az alábbi kombinált comb edzésprogramot ajánljuk […]