Mit érdemes tudni a ketogén diétáról?

Az utóbbi években rengeteg új diéta, étrend és életstílus ütötte fel a fejét. Ezek közül néhány megragadt, mások feledésbe merültek. Van azonban néhány olyan, amelyek alapjaiban változtatták meg az egészségükre adó emberek életét.

A ketogén diéta ebbe a kategóriába tartozik!

De vajon mit érdemes tudni róla?

  • Mit is jelent a ketogén?
  • Mi a ketogén diéta lényege?
  • Milyen előnyei vannak?
  • Kinek érdemes követnie?
  • Hogyan kezdheted el?

Mi az a ketogén étrend?

A ketogén étrend, röviden “keto” vagy “keto diéta”, egy rendkívül népszerű, magas zsír-, közepes fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú étrend, amely az utóbbi években igen nagy figyelmet kapott a diétákra és a különleges étrendekre fogékony emberek, sportolók körében.

Eredetileg az 1920-as években az epilepszia kezelésére fejlesztették ki, de azóta tanulmányozták a fogyás, a vércukorszint-szabályozás, a sportteljesítmény és egyéb, az egészségügyi állapotok szempontjából releváns előnyeit.

Mivel az eredmények igen pozitív képet festenek a hagyományos, hétköznapi táplálkozáshoz képest, a keto diéta népszerűsége az utóbbi években az egekbe szökött, és a klinikai közeg után a nagyközönség figyelmét is felkeltette. Emiatt ma már sokan inkább életmódválasztásként, mintsem terápiás eszközként tartják számon ezt az étkezési módot.

Hírességek, sportolók és az egészségtudatos emberek egyaránt követik, használják, tanulják a keto diétát. Nem csoda, hogy ez lett az egyik legkeresettebb diéta az interneten.

De pontosan milyen ételeket jelent ez?

A keto diéta során fogyasztandó élelmiszerek:

  • Zsírok: Telítetlen zsírok, mint az avokádó, az olívaolaj vagy a kókuszolaj.
  • Fehérjék: Fűvel táplált marhahús, vadon fogott halak, sovány húsok (pl.: csirke, pulyka) és tojás.
  • Zöldségek: Leveles zöldségek, brokkoli, karfiol, cukkini, paprika, spárga és uborka.
  • Tejtermékek: Sajt, tej vagy tejföl.
  • Diófélék: Mandula, dió, pekándió.
  • Alacsony cukortartalmú gyümölcsök: Bogyós gyümölcsök, például eper, áfonya és málna.

Kerülendő élelmiszerek a keto-diétában:

  • Gabonafélék: Kenyér, tészta, rizs és zab.
  • Keményítőt tartalmazó zöldségek: Burgonya, kukorica, borsó és hüvelyesek (bab, lencse, csicseriborsó).
  • Magas szénhidráttartalmú gyümölcsök: Banán, narancs gyümölcslevek.
  • Cukrok: Méz, agave, juharszirup és asztali cukor. 
  • Feldolgozott élelmiszerek: Chipsek, sütik, kekszek, csokik és előre csomagolt ételek.
  • Transzzsírok: Margarin, hidrogénezett olajok.
  • Alkohol: Főleg a tömény italok.

Fontos megjegyezni, hogy az egyéni igények és preferenciák eltérőek lehetnek, és mindig érdemes konzultálni egy egészségügyi szakemberrel vagy regisztrált dietetikussal, mielőtt jelentős változtatásokat eszközölnél az étrendedben.

De vajon mi a ketogén diéta lényege?

A ketogén diéta lényege

A keto diéta lényege, hogy a szervezet anyagcseréjét a glükóz (cukor) elégetésétől a zsírégetés felé terelje.

Mindezt a szénhidrátbevitel drasztikus csökkentésével és a zsírbevitel jelentős megnövelésével érhetjük el, hiszen így a szervezet a ketózis állapotába kényszerül (innen ered a “ketogén” elnevezés), ahol glükóz helyett zsírt éget el üzemanyagként.

A szervezet számára ugyanis a szénhidrát mellett a zsír is energiaforrás!

A keto diéta lényege tehát az, hogy segítsen az embereknek különböző egészségügyi célok elérésében, például:

  • fogyásban
  • vércukorszint szabályozásában
  • jobb energiaszint elérésében

A szénhidrátbevitel csökkentésével ugyanis a szervezet kevesebb inzulint termel, ami javíthatja a vércukorszint szabályozását, és csökkentheti az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Emellett az étrend magas zsírtartalma segíthet abban, hogy az emberek hosszabb ideig érezzék jóllakottnak magukat, ezáltal csökkenti a sóvárgást, ami a kalóriabevitel csökkenéséhez és fogyáshoz vezet.

A ketogén diétát az epilepszia és más neurológiai rendellenességek alternatív terápiájaként is alkalmazzák, mivel egyeseknél bizonyítottan csökkenti a rohamok erejét és javítja a kognitív funkciókat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a ketogén diéta nem mindenki számára megfelelő megoldás. A ketogén étrend megkezdése előtt érdemes lehet egészségügyi szakemberrel beszélni, aki személyre szabottan el tudja magyarázni, hogy ez egy nekünk való megoldás-e, vagy sem. Különösen, ha bármilyen alapbetegségben szenvedünk.

A keto diéta előnyei

A ketogén diétát számos egészségügyi kondíción segíthet, többek között például a fogyáson, vércukorszint szabályozásán és az olyan neurológiai rendellenességeken is, mint az epilepszia vagy az Alzheimer-kór.

Milyen konkrét előnyei vannak?

Súlyvesztés: A keto diéta bizonyítottan hatékony eszköznek bizonyul a fogyásban. A szénhidrátbevitel csökkentésével és a zsírbevitel növelésével a szervezet ugyanis arra kényszerül, hogy glükóz helyett zsírt égessen el üzemanyagként, ami a testsúly és a testzsír csökkenéséhez vezet.

Vércukorszint-szabályozás: A keto diéta javíthatja a vércukorszint-szabályozást a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. A szénhidrátbevitel csökkentésével és a zsírbevitel növelésével a szervezet kevesebb inzulint termel és inzulinérzékenyebbé válik, ami jobb vércukorszint-szabályozáshoz vezethet.

Epilepszia: A ketogén diétát eredetileg az epilepszia kezelésére fejlesztették ki az 1920-as években, és ma is alkalmazzák alternatív terápiaként olyan epilepsziás gyermekek és felnőttek számára, akik nem reagálnak a hagyományos gyógyszeres kezelésre.

Neurológiai rendellenességek: Bizonyos kutatások arra utalnak, hogy a ketogén diéta más neurológiai rendellenességek, például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór esetében is előnyös lehet. Ezen a területen azonban még több információra, illetve kutatói munkára van szükség.

Egyéb lehetséges előnyök: A keto diétának más potenciális előnyei is lehetnek, például a gyulladás csökkentése, a szív egészségének javítása és az energiaszint növelése. Azonban itt is elmondható, hogy jóval több kutatásra van szükség ahhoz, hogy ezeket a hatásokat teljes mértékben megértsük.

Népszerűsége ellenére a keto diéta nem mentes az ellentmondásoktól. Egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az étrend magas zsírtartalma növelheti a szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázatát, míg mások szerint az előnyök felülmúlják a kockázatokat.

Ettől függetlenül a keto diéta egy lenyűgöző, összetett, de ugyanakkor könnyen követhető étkezési mód, amelyet mind a szakértők, mind pedig a rajongók egyaránt tanulmányoznak.

ketogén étrend

Konklúzió

A legtöbb ember újévkor fogadja meg, hogy életmódot vált, sokan azonban már februárban feladják. A felmérések alapján ennek az egyik legfőbb oka a sok “szabály”, amit be kell tartaniuk – mérni az ételeket, számolni a kalóriákat, nem is beszélve a megvonásokról.

Ahhoz, hogy sikeresen és végérvényesen továbblépjünk rossz szokásainkon, a keto diéta lehet a kulcs, hiszen pont azt a sok szabályt kerüli meg, ami a többi diétára jellemző.

Ne feledd: sosem késő belekezdeni, akár újra és újra! Jelentős pozitív változást érhetsz el, még akkor is, ha a sok-sok szabály helyett csak néhány alapelvet követsz a mindennapjaid során!

Persze, mint minden fontos változáshoz, ehhez is erőre lesz szükséged, hiszen az idődet, energiádat és pénzedet nem kímélve szinte minden fontos életterületeden változásokat kell eszközölnöd.

De hidd el: megéri!

Ha erre az útra lépsz és szeretnéd, hogy egy profi veled tartson, vedd igénybe a WoG szolgáltatásait! A World of Gyms egy olyan virtuális edzőterem, ahol az ország legjobb edzőit igyekszünk összegyűjteni Neked! Az alábbi egyszerű lépéseket kell követned:

  1. Válassz edzéstípust
  2. Válaszd ki a szimpatikus edzőt
  3. Foglalj időpontot
  4. Majd fizess

Ennyire egyszerű!

Nem mellesleg semmit sem kockáztatsz, hiszen ha az első edzés nem tetszik, visszatérítjük az árát! Irány az edzőkereső!

További cikkek

Néhány tipp a lapos hasért

A lapos has elérése több tényező függvénye, beleértve az egészséges étkezést, a megfelelő edzést, az elegendő és minőségi alvást összeségében az egészséges életmódot. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy Te is közelebb kerülj az áhított cél eléréséhez. Kardióedzés Naponta vagy hetente legalább 3-5 alkalommal végezz kardióedzést, mely segíti a zsírégetést és általános fogyást. Intervallum edzések: […]

Az elhízás a XXI. század növekvő kihívása

Az elhízás jelensége egyre inkább kiemelt figyelmet kap világszerte, és nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi kihívásokat is jelent. A túlzott testsúly különböző tényezők, köztük genetikai, táplálkozási és életmódbeli szokások, valamint környezeti hatások következménye egyaránt lehet. A modern életmód gyors ütemű változásaival együtt járó egészségtelen táplálkozási szokások és a fizikai aktivitás csökkenése egyaránt jelentős mértékben […]

Comb edzés nőknek

A combizmok összetett izomcsoportok, amelyek fontos szerepet játszanak a láb mozgatásában és stabilizálásában. Ezek az izmok együttműködnek a láb mozgatásában és stabilizálásában, például a gyaloglás, futás, ugrás és egyéb tevékenységek során. A kombinált edzésprogramok, amelyek különböző izomcsoportokra összpontosítanak, hatékonyan segíthetnek a combizmok erősítésében és formálásában. Legkedveltebb combizom erősítő gyakorlatok Az alábbi kombinált comb edzésprogramot ajánljuk […]