Tippek a megfelelő edzőcipő kiválasztásához

A megfelelő edzőcipő kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen óriási a kínálat és olykor fogalmunk sincs hol kezdjünk nézelődni mi az, ami a legmegfelelőbb lehet számunkra. 

Persze az is megoldás, ha feltúrjuk a cipősszekrényt és egy régi jól bevált cipőnkkel indulunk le az edzőterembe vagy ki a szabadba. Azonban sosem szabad megfeledkezni arról, hogy előbb-utóbb komolyabban belelendülünk majd az edzésbe, és fokozott igénybevételnek tesszük ki testünket, így nagyon nem mindegy milyen lábbelit hordunk eközben. 

Megannyi divatos márka és a menő designnal rendelkező cipő közül válogathatunk manapság, de sose hagyjuk figyelmen kívül azt, amire igazán szükségünk van! A jó edzőcipő kényelmes és funkcionálisan megfelelő! Számos sportághoz készül edzőcipő és a cipőknek számos funkciója van, melyek közé tartozik többek között a stabilitás, a rugalmasság és a kényelem is. 

Hol is kezdjük? 

Van néhány alapszabály, amit mindenképpen érdemes szem előtt tartani a cipő megvásárlása előtt:

  • Első a funkcionalitás, nem a stílus!
  • Megfelelő méret!
  • Figyeljünk a problémás területekre! 

 Lehet, hogy szereted a kosárlabdát és megőrülsz a magasszárú cipőkért, de hidd el rémálom lesz bennük futni – és ami még rosszabb, sérüléshez is vezethet. Nagyon figyelj oda arra is, ha a lábadnak speciális igényei vannak, például széles a talpad vagy egy korábbi sérülésből adódóan különleges szükséglete van a lábadnak – ne vedd félvárról, csakis olyan cipőt válassz, ami kényelmes! 

 Ha nem vagy biztos a választásban ne habozz segítséget kérni a cipőboltban! 

Összefoglalva tehát az edzőcipő választásnál fontos figyelembe venni, hogy milyen sportot vagy edzést végzünk, milyen talajon edzünk, valamint lábunk formáját és méretét.

Edzőcipő választás sportágak szerint

Lássunk pár különböző mozgásformát és azt, hogy milyen a hozzájuk illő edzőcipő:

Futás:

A futócipőket egyrészt a futás célja és annak helyszíne szerint gyártják: terepfutás, aszfalt, rekortán (sprint szöges), másrészt a futó lábfejének alakjához és futó stílusának megfelelően igazítják.  

futócipő

A készítésekor egy átlagos láb igényeit veszik figyelembe a gyártók, de mivel mindenkinek egyedi lábformája van, ezért érdemes először meghatároznunk hol és hogyan szeretnénk futni, majd több gyártó cipőjét is kipróbálni 

 Gyaloglás:

A gyalogláshoz tervezett cipőket a „gördülésesre” tervezik, mivel séta közben hajlamos a lábujjaidról a lábfejedre és vissza „gördülsz”. Lábad támogatásának érdekében a cipők talpa enyhén le van kerekítve, így könnyedén mozgathatod a lábát előre-hátra és megfelelő párnázással rendelkeznek. 

gyaloglás

Hosszú vagy tempós sétákhoz azonban érdemes megfontolni egy futócipőt! 

 Kerékpározás:  

A kerékpárosoknak egyedi igényeik vannak, így egyedi cipőket is terveznek számukra. Ezeknek két általános típusa van: 

  • A hegyi kerékpáros cipők rugalmas talpúak, így használója kerékpározásról könnyen gyaloglásra válthat.

kerékpár 

  • A versenyre tervezett kerékpáros cipők sokkal merevebb talppal rendelkeznek, így a pedálozásra tudunk összpontosítani.  

A fedett spinning órákon általában olyan cipőre lesz szükséged, amely a kerékpár pedáljaira akasztható meghatározott típusú stoplival rendelkezik. (ezeket általában a helyszínen biztosítják) 

 Súlyemelés: 

Ha komolyan veszed az erőnléti edzéseket, érdemes olyan cipő vásárlása, amelyet kifejezetten úgy terveztek, hogy a nagyobb súlyok emelésében segítsen. Tehát ezek a cipők extrém stabilok és ellentétben a futócipőkkel nagyon kevés a párnázat. 

Közelebb visznek a talajhoz a nagyobb tapadás érdekében és megakadályozzák a megcsúszást vagy a lábsérüléseket, sarkuk pedig megemelt, ami segíti a guggoló pozíciót. 

súlyemelő

 Cross training: 

Ha olyan cipőt szeretnél, ami szinte mindenhez jó egy kicsit- a cross-trainer típusú cipők tökéletesek lehetnek számodra. Ezeket úgy tervezték, hogy egyformán támogassák mind az előre, mind az oldalirányú mozgásokat. A futócipők és a teniszcipők biztonságát ötvözve a cross-trainer cipők a legjobb választás az általános fitnesztevékenységekhez. 

crosstraining

Nagyszerű választása lehet azoknak, akik szeretik keverni a különböző sportágakat egy alap szintig. 

Ha pedig megvan a megfelelő edzőcipő, akkor nincs más hátra, mint belevágni az edzésbe! Bizonytalan vagy? Böngéssz tovább cikkeink között, vagy bátran keress edzőink között olyan mentort, akivel biztosan meg tudod találni a megfelelő irányt.

További cikkek

Néhány tipp a lapos hasért

A lapos has elérése több tényező függvénye, beleértve az egészséges étkezést, a megfelelő edzést, az elegendő és minőségi alvást összeségében az egészséges életmódot. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy Te is közelebb kerülj az áhított cél eléréséhez. Kardióedzés Naponta vagy hetente legalább 3-5 alkalommal végezz kardióedzést, mely segíti a zsírégetést és általános fogyást. Intervallum edzések: […]

Az elhízás a XXI. század növekvő kihívása

Az elhízás jelensége egyre inkább kiemelt figyelmet kap világszerte, és nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi kihívásokat is jelent. A túlzott testsúly különböző tényezők, köztük genetikai, táplálkozási és életmódbeli szokások, valamint környezeti hatások következménye egyaránt lehet. A modern életmód gyors ütemű változásaival együtt járó egészségtelen táplálkozási szokások és a fizikai aktivitás csökkenése egyaránt jelentős mértékben […]

Comb edzés nőknek

A combizmok összetett izomcsoportok, amelyek fontos szerepet játszanak a láb mozgatásában és stabilizálásában. Ezek az izmok együttműködnek a láb mozgatásában és stabilizálásában, például a gyaloglás, futás, ugrás és egyéb tevékenységek során. A kombinált edzésprogramok, amelyek különböző izomcsoportokra összpontosítanak, hatékonyan segíthetnek a combizmok erősítésében és formálásában. Legkedveltebb combizom erősítő gyakorlatok Az alábbi kombinált comb edzésprogramot ajánljuk […]