Mik a legjobb módszerek a narancsbőr ellen?

A narancsbőr rengeteg nőt érint, szinte minden korosztályt és testtípust egyaránt. Ekkor a bőr apró gödröcskékkel vagy csomós bőrrel jellemezhető, általában a combokon, a fenéken és a csípőn, és jelentős frusztráció forrása lehet azok számára, akiknek megjelenik a testén.

Annak ellenére, hogy gyakran a túlsúllyal vagy az egészségtelen életmóddal hozzák összefüggésbe, a cellulit még a fitt és aktív nőkön is megjelenhet. Az okai pedig még nem teljesen ismertek.

Reményre adhat azonban okot, hogy van néhány fontos és ismert tényező, amivel csökkenthető a narancsbőr esélye, így ha neked is ilyen a bőröd, vagy szeretnéd megelőzni a problémát, akkor ez a cikk neked szól!

Íme minden, amit a narancsbőrről tudni érdemes.

A narancsbőr kialakulásának okai

Ahogy a bevezetőben is írtuk, a kialakulás okai még nem teljesen ismertek, de néhány fontos dolgot azért meg tudunk állapítani, ami a jelenség mögött állhat:

  • genetika
  • életkor
  • hormonális változások
  • helytelen táplálkozás
  • mozgásszegény életmód

Ezenkívül más tényezők, például a stressz, a dohányzás és a tartós dehidratáltság is hozzájárulhatnak a narancsbőr megjelenéséhez.

A hormonális változások, különösen az ösztrogén- és progeszteronszint, a zsírsejtek és a kötőszövet szerkezetének és működésének megváltoztatásával befolyásolhatják a cellulit kialakulását. A genetika is szerepet játszhat, mivel egyesek hajlamosabbak lehetnek a cellulitra. Végül, ahogy öregszünk, bőrünk veszít rugalmasságából, és a bőr alatti zsírsejtek és kötőszövetek gyengébbé válhatnak, ami a bőr megereszkedését és a narancsbőr megjelenését eredményezheti.

A rossz hír, hogy ezekkel sajnos nem sokat tudunk kezdeni. A jó hír viszont, hogy vannak olyan faktorok is, amelyekkel annál inkább!

A feldolgozott élelmiszerekben és telített zsírokban gazdag étrend, valamint a testmozgás hiánya súlygyarapodáshoz és zsírfelhalmozódáshoz vezethet, ami hozzájárulhat a narancsbőr megjelenéséhez.

Ésszerű következtetés tehát, hogy a narancsbőr eltüntetéséhez azokra a dolgokra kell összpontosítanod, amelyek változtathatóak!

A narancsbőr eltüntetése

narancsbőr eltüntetése

Ahhoz, hogy a narancsbőr kisebb eséllyel jelenjen meg a testeden (vagy nagyobb eséllyel tűnjön el), az alábbi dolgokat érdemes beépíteni a mindennapi rutinodba.

Rendszeres testmozgás: A mozgás, különösen az erőnléti edzés és a kardió, segíthet az izmok tónusának növelésében és a testzsír csökkentésében, ami kevésbé észrevehetővé teheti a narancsbőrt. A lábedzés például pont azokat a testrészeinket – többek között például a combjainkat vagy a fenekünket – erősíti meg, amelyeken a leginkább zavaró és a legáltalánosabb a narancsbőr.

Rózsás-Farkas Viktória

Viktória segítek megőrizni az egészséged mozgás közben is, nála megtanulod a gyakorlatok helyes kivitelétét.

Tóth Gábor

Gábor személyi- és csoportos edző, hatékony segítséget tud biztosítani alakformálásban vagy állóképesség javításában egyaránt

Farkas Patricia

Patricia személyre szabott edzésekkel vár ahol kombinálja a gépek, szabad súlyok és a TRX használatát. Kérd segítségét bátran!

Több edzőt aki segítségedre lehet itt találsz

Egészséges táplálkozás: A teljes értékű élelmiszerekben, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, feldolgozott élelmiszerekben és telített zsírokban szegény étrend segíthet a testzsír csökkentésében és a bőr egészségének javításában. Érdemes lehet anyagcsere gyorsító, vagy szénhidrátcsökkentett ételeket fogyasztani, ezek ugyanis rendkívül pozitív hatással lehetnek a testre, ezáltal csökkenthetik a narancsbőr kialakulásának kockázatát.

Hidratáció: A bőséges folyadékfogyasztás – víz, és nem cukros üdítők! – segíthet a bőr hidratáltságának megőrzésében és a megjelenésének javításában.

Stresszmentes élet: Igyekezz minél jobban lecsökkenteni a mindennapi stresszt, hagyj el minden olyan dolgot, ami stresszt hoz az életedbe!

Dohányzás elhagyása: A cigaretta számos negatív következménnyel jár, többek között például a narancsbőr megjelenésével. Minél előbb hagyod el, annál egészségesebb lesz a bőröd.

Bár ezek a leghatékonyabb módjai a narancsbőr mérséklésének, akár eltüntetésének, léteznek más eszközök is, amiket érdemes lehet kipróbálni.

A legjobb narancsbőr elleni módszerek

A narancsbőr nem csak egészséges életmóddal, hanem készítményekkel és testi impulzusokkal is csökkenthető. Íme néhány remek narancsbőr elleni módszer.

Helyileg ható krémek használata: A koffeint, retinolt és más hatóanyagokat tartalmazó helyileg ható krémek a bőr feszesítésével és a véráramlás fokozásával átmenetileg javíthatják a bőr megjelenését.

Masszázs vagy köpölyözés: Az érintett területek masszírozása vagy köpölyözése segíthet a véráramlás fokozásában és a nyirokrendszer stimulálásában, ami segíthet a cellulit megjelenésének csökkentésében.

Lézeres vagy rádiófrekvenciás kezelések: Ezek a módszerek hővel feszesítik a bőrt és serkentik a kollagéntermelést, ami segíthet csökkenteni a narancsbőr megjelenését.

Táplálékkiegészítők: A kollagéntermelésünk a korunk előrehaladtával csökken, de egy részük pótolható! Érdemes például kollagén táplálékkiegészítőket használni, hogy lelassítsuk az öregedést.

Fontos azonban megjegyezni, hogy bár ezek a módszerek és kezelések segíthetnek csökkenteni a narancsbőr megjelenését, nem jelentenek tartós megoldást. Az egészséges életmód és a megfelelő testsúly fenntartása a legjobb módja a narancsbőr megelőzésének!

Hogyan vágj bele?

Az edzés és az egészséges táplálkozás csodafegyver lehet a narancsbőr elleni harcban. Amennyiben tehát komolyan gondolod a bőröd szebbé varázsolását, vágj bele minél hamarabb.

De hogyan?

Érdemes lehet keresni egy személyi edzőt, aki akár online is tart órákat, segít bemutatni a gyakorlatok helyes elvégzésének módját és átadni a táplálkozási tudnivalókat ezáltal a legjobbat hozza ki belőled!

Edzőkeresőnk segítségével válaszd ki a hozzád illő edzéstípust és keress személyi edzőt gyorsan és egyszerűen, majd foglalj hozzá időpontot, ahogy neked kényelmes! Nálunk nincs kockázat, hiszen ha az első edzés nem tetszik, azonnal visszaadjuk az árát!

További cikkek

Néhány tipp a lapos hasért

A lapos has elérése több tényező függvénye, beleértve az egészséges étkezést, a megfelelő edzést, az elegendő és minőségi alvást összeségében az egészséges életmódot. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy Te is közelebb kerülj az áhított cél eléréséhez. Kardióedzés Naponta vagy hetente legalább 3-5 alkalommal végezz kardióedzést, mely segíti a zsírégetést és általános fogyást. Intervallum edzések: […]

Az elhízás a XXI. század növekvő kihívása

Az elhízás jelensége egyre inkább kiemelt figyelmet kap világszerte, és nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi kihívásokat is jelent. A túlzott testsúly különböző tényezők, köztük genetikai, táplálkozási és életmódbeli szokások, valamint környezeti hatások következménye egyaránt lehet. A modern életmód gyors ütemű változásaival együtt járó egészségtelen táplálkozási szokások és a fizikai aktivitás csökkenése egyaránt jelentős mértékben […]

Comb edzés nőknek

A combizmok összetett izomcsoportok, amelyek fontos szerepet játszanak a láb mozgatásában és stabilizálásában. Ezek az izmok együttműködnek a láb mozgatásában és stabilizálásában, például a gyaloglás, futás, ugrás és egyéb tevékenységek során. A kombinált edzésprogramok, amelyek különböző izomcsoportokra összpontosítanak, hatékonyan segíthetnek a combizmok erősítésében és formálásában. Legkedveltebb combizom erősítő gyakorlatok Az alábbi kombinált comb edzésprogramot ajánljuk […]