Szétnyílt hasizom kezelése

A szétnyílt hasizom egy gyakori jelenség, amely leginkább a terhes nők körében fordul elő. A szülés után előfordul, hogy a hasizmok megnyúlnak, és ezáltal az izomzat nem tudja fenntartani a hasfal stabilitását, a hasi kötőszövet nem tudja visszanyerni korábbi méretét és állapotát. A szétnyílt hasizom nemcsak esztétikailag lehet zavaró, hanem számos egészségügyi  problémát is okozhat, mint például a hát-, és derékfájás, alhasi fájdalom, kismedencei szervek süllyedése, sérv kialakulása, de akár inkontinenciával is párosulhat.

szétnyílt hasizom

Megelőzés

 • Kerüld a nehéz dolgok emelését, de ha szükséges emelés közben figyelj a helyes testtartásra, hogy csökkentsd a nyomást a hasizmokon.
 • Kerüld az ülő életmódot. Az ülő életmód vagy munka növelheti a hasizmok nyomását és csökkentheti az izomzat vérellátását. Az egész napos ülésnél érdemes pihenőidők, illetve valamilyen fizikai aktivitás beiktatása.
 • A várandósság előtt érdemes célzottan készülni a szülésre. Fontos:
  • a terhesség előtti fizikai aktivitás,
  • a terhesség alatti és utáni rendszeres testmozgás. Speciális tornagyakorlatok segíthetnek a hasizomzat megerősítésében, kifejezetten azon izomcsoportra fókuszálva, amely igénybevétele jelentős a szülés alatt.
  • a helyes táplálkozás,
  • a megfelelő folyadékbevitel,
  • a helyes légzéstechnika

kismama torna

  • Kerüld a túlzott testsúlygyarapodást. A terhesség során fontos figyelni a testsúlyra, hogy megfelelően tápláld kisbabád, ugyanakkor kerüld a túlzott súlygyarapodást. A felesleges testsúly növelheti a hasűri nyomást és hozzájárulhat a szétnyílt hasizom kialakulásához.

Vajon nekem tényleg szétnyílt a hasizmom?

A megfelelő diagnózis és szükség esetén a szakmai/szakorvosi tanácsadás elengedhetetlen az okok feltárásához és a megfelelő kezelési terv kidolgozásához.

Szétnyílt hasizom vizsgálati módszerei:

 • Fizikális vizsgálat: ehhez mindössze le kell feküdni egy kemény, szilárd felületre, például a padlóra, felhúzni a térdet úgy, hogy közben a talp a földön nyugszik, majd egyik kézzel a tarkó alatt egy hasprést végezni, vagyis a lapockát elemelni a talajtól. A másik kézzel eközben nyomást kell kifejteni a hasra köldökmagasságban. Ha az ujjak besüllyednek a hasfalba, a két izom között rés van.
 • Ultrahang vizsgálat: Ultrahang vizsgálat segítségével az orvos pontosan meghatározza a hasizom szétnyílásának mértékét és súlyosságát.
 • CT-vizsgálat: CT-vizsgálat során feltérképezik a hasizomzat és a hasfal állapotot, hogy az orvos meghatározza a hasizom szétnyílásának pontos mértékét és súlyosságát.

Szétnyílt hasizom kezelése

A szétnyílt hasizom kezelése többféle módon is megvalósítható. Az alábbiakban néhány leggyakrabban alkalmazott módszert fogunk bemutatni:

 • Regenerálás tornával: rehabilitációs és speciális tornagyakorlatokkal jelentős javulás érhető el a már kialakult szétnyílt hasizomzat állapotában, megfelelő, személyre szabott gyakorlatokkal. A hasizomgyakorlatok, például a könnyített planking, segíthetnek az izomrendszer erejének és stabilitásának helyreállításában. Az is fontos, hogy a gyakorlatokat helyesen és állapotunknak megfelelően végezzük, hogy elkerüljük a sérüléseket. Ehhez a kezdeti időszakban mindenképpen javasolt szakképzett segítséget igénybe venni, mert a hagyományos hasizom gyakorlatok nem segítenek, sőt még árthatnak is. Jó hír viszont, megfelelő technika és rendszeresség mellett már rövid idő alatt is látványos eredmény érhető el.

Regerenálásban segítségedre lehetnek a World of Gyms edzői

Rózsás-Farkas Viktória

Viktória a szétnyílt hasizom helyreállítása mellett életmód tanácsadással is segíti fejlődésedet

Eppel-Czinke Anita

Anita fő területe a szülés utáni regeneráció, ahol nemcsak a kinézetre, hanem az egészségre is nagy hangsúlyt fektet

Kalincsák Beáta

Bea célja nemcsak a szülés utáni pocak lefaragása hanem, hogy megelőzzétek a jövőbeni komolyabb károkat.

Nézd meg a többi edzőt is

 • Az alhasi masszázs segíthet enyhíteni a szétnyílt hasizom okozta fájdalmakat, valamint javítani a vérkeringést és a nyirokkeringést. A masszázs hatékonyabb lehet, ha a szakember által megadott gyakorlatokat otthon is rendszeresen végezzük.
 • Vannak olyan tartásjavító eszközök, amelyek segíthetnek javítani a hasizom stabilitását és erősségét, például a hasi fűzők és a hasi tartók. Az eszközök a legjobb hatást akkor érik el, ha szigorúan testmozgással együtt használjuk őket.
 • Nem kell rögtön műtéttől tartani szétnyílt hasizom esetén, erre az esetek körülbelül tíz százalékában van csak szükség. A legtöbb esetben elég a torna, de ennek koordinálást lehetőleg bízzuk szakemberre. Ha mégis emellett döntünk, a szétnyílt hasizom műtét során a plasztikai sebész összevarrja a szétnyílt izomrostokat, és ezzel helyreállítja a hasfal stabilitását és erősségét, tehát az eredeti állapotot.

Összességében elmondhatjuk, hogy nagyon sokat jelent megelőzés  tekintetében a megfelelő életmód, étkezés és a sport, ha ennek ellenére mégis problémát okoz a szétnyílt hasizom ne ijedj meg, az esetek nagy részében szakszerű segítséggel és kitartással eredményes lesz a regeneráció.

További cikkek

Az idősebb korosztály és az edzés: Biztonságos tippek és gyakorlatok

Az évek előrehaladtával az aktív és egészséges életmód fenntartása egyre fontosabbá válik az emberek számára. Az idősebb korosztály egyedi igényeire szabott edzésprogramok döntő szerepet játszanak a fizikai, mentális és érzelmi jólét előmozdításában. Ebben a cikkben megvizsgáljuk mekkora jelentősége van a testmozgásnak az idősebb generáció számára és azt, hogy milyen számtalan előnyt jelent az általános életminőségük […]

Uralkodó fitnesz trendek 2023-ban

Akár egy intenzívebb edzési rutinnal szeretnéd formálni a tested és fitt maradni, akár le akarod dobni azt a bosszantó utolsó 5 kg-ot, amely egyszerűen nem mozdul, itt az ideje, hogy komolyan foglalkozz az egészségeddel és a fitnesszel. Érdekel a csoportos edzés, az otthoni edzőterem használata, a szabadtéri gyakorlatok, az edzőteremi edzés vagy a személyi edző […]

Elfoglalt vagy? Próbáld ki az online edzést

Online fitnesz edzés a mai digitális korban egy kényelmes és rugalmas módja a testmozgásnak és testformálásnak. Lehetőséget nyújt arra, hogy otthonról vagy bárhonnan hozzáférjünk edzésekhez és fitnesz programokhoz. Ha online fitnesz edzésen gondolkozol, mert nem tudod máshogy megoldani a testmozgást, vagy csak szívesen részt vennél az ilyen típusú edzéseken, itt van egy rövid áttekintés arról, […]