Szétnyílt hasizom kezelése

A szétnyílt hasizom egy gyakori jelenség, amely leginkább a terhes nők körében fordul elő. A szülés után előfordul, hogy a hasizmok megnyúlnak, és ezáltal az izomzat nem tudja fenntartani a hasfal stabilitását, a hasi kötőszövet nem tudja visszanyerni korábbi méretét és állapotát. A szétnyílt hasizom nemcsak esztétikailag lehet zavaró, hanem számos egészségügyi  problémát is okozhat, mint például a hát-, és derékfájás, alhasi fájdalom, kismedencei szervek süllyedése, sérv kialakulása, de akár inkontinenciával is párosulhat.

szétnyílt hasizom

Megelőzés

  • Kerüld a nehéz dolgok emelését, de ha szükséges emelés közben figyelj a helyes testtartásra, hogy csökkentsd a nyomást a hasizmokon.
  • Kerüld az ülő életmódot. Az ülő életmód vagy munka növelheti a hasizmok nyomását és csökkentheti az izomzat vérellátását. Az egész napos ülésnél érdemes pihenőidők, illetve valamilyen fizikai aktivitás beiktatása.
  • A várandósság előtt érdemes célzottan készülni a szülésre. Fontos:
    • a terhesség előtti fizikai aktivitás,
    • a terhesség alatti és utáni rendszeres testmozgás. Speciális tornagyakorlatok segíthetnek a hasizomzat megerősítésében, kifejezetten azon izomcsoportra fókuszálva, amely igénybevétele jelentős a szülés alatt.
    • a helyes táplálkozás,
    • a megfelelő folyadékbevitel,
    • a helyes légzéstechnika

kismama torna

    • Kerüld a túlzott testsúlygyarapodást. A terhesség során fontos figyelni a testsúlyra, hogy megfelelően tápláld kisbabád, ugyanakkor kerüld a túlzott súlygyarapodást. A felesleges testsúly növelheti a hasűri nyomást és hozzájárulhat a szétnyílt hasizom kialakulásához.

Vajon nekem tényleg szétnyílt a hasizmom?

A megfelelő diagnózis és szükség esetén a szakmai/szakorvosi tanácsadás elengedhetetlen az okok feltárásához és a megfelelő kezelési terv kidolgozásához.

Szétnyílt hasizom vizsgálati módszerei:

  • Fizikális vizsgálat: ehhez mindössze le kell feküdni egy kemény, szilárd felületre, például a padlóra, felhúzni a térdet úgy, hogy közben a talp a földön nyugszik, majd egyik kézzel a tarkó alatt egy hasprést végezni, vagyis a lapockát elemelni a talajtól. A másik kézzel eközben nyomást kell kifejteni a hasra köldökmagasságban. Ha az ujjak besüllyednek a hasfalba, a két izom között rés van.
  • Ultrahang vizsgálat: Ultrahang vizsgálat segítségével az orvos pontosan meghatározza a hasizom szétnyílásának mértékét és súlyosságát.
  • CT-vizsgálat: CT-vizsgálat során feltérképezik a hasizomzat és a hasfal állapotot, hogy az orvos meghatározza a hasizom szétnyílásának pontos mértékét és súlyosságát.

Szétnyílt hasizom kezelése

A szétnyílt hasizom kezelése többféle módon is megvalósítható. Az alábbiakban néhány leggyakrabban alkalmazott módszert fogunk bemutatni:

  • Regenerálás tornával: rehabilitációs és speciális tornagyakorlatokkal jelentős javulás érhető el a már kialakult szétnyílt hasizomzat állapotában, megfelelő, személyre szabott gyakorlatokkal. A hasizomgyakorlatok, például a könnyített planking, segíthetnek az izomrendszer erejének és stabilitásának helyreállításában. Az is fontos, hogy a gyakorlatokat helyesen és állapotunknak megfelelően végezzük, hogy elkerüljük a sérüléseket. Ehhez a kezdeti időszakban mindenképpen javasolt szakképzett segítséget igénybe venni, mert a hagyományos hasizom gyakorlatok nem segítenek, sőt még árthatnak is. Jó hír viszont, megfelelő technika és rendszeresség mellett már rövid idő alatt is látványos eredmény érhető el.

Regerenálásban segítségedre lehetnek a World of Gyms edzői

Rózsás-Farkas Viktória

Viktória a szétnyílt hasizom helyreállítása mellett életmód tanácsadással is segíti fejlődésedet

Eppel-Czinke Anita

Anita fő területe a szülés utáni regeneráció, ahol nemcsak a kinézetre, hanem az egészségre is nagy hangsúlyt fektet

Kalincsák Beáta

Bea célja nemcsak a szülés utáni pocak lefaragása hanem, hogy megelőzzétek a jövőbeni komolyabb károkat.

Nézd meg a többi edzőt is

  • Az alhasi masszázs segíthet enyhíteni a szétnyílt hasizom okozta fájdalmakat, valamint javítani a vérkeringést és a nyirokkeringést. A masszázs hatékonyabb lehet, ha a szakember által megadott gyakorlatokat otthon is rendszeresen végezzük.
  • Vannak olyan tartásjavító eszközök, amelyek segíthetnek javítani a hasizom stabilitását és erősségét, például a hasi fűzők és a hasi tartók. Az eszközök a legjobb hatást akkor érik el, ha szigorúan testmozgással együtt használjuk őket.
  • Nem kell rögtön műtéttől tartani szétnyílt hasizom esetén, erre az esetek körülbelül tíz százalékában van csak szükség. A legtöbb esetben elég a torna, de ennek koordinálást lehetőleg bízzuk szakemberre. Ha mégis emellett döntünk, a szétnyílt hasizom műtét során a plasztikai sebész összevarrja a szétnyílt izomrostokat, és ezzel helyreállítja a hasfal stabilitását és erősségét, tehát az eredeti állapotot.

Összességében elmondhatjuk, hogy nagyon sokat jelent megelőzés  tekintetében a megfelelő életmód, étkezés és a sport, ha ennek ellenére mégis problémát okoz a szétnyílt hasizom ne ijedj meg, az esetek nagy részében szakszerű segítséggel és kitartással eredményes lesz a regeneráció.

További cikkek

Néhány tipp a lapos hasért

A lapos has elérése több tényező függvénye, beleértve az egészséges étkezést, a megfelelő edzést, az elegendő és minőségi alvást összeségében az egészséges életmódot. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy Te is közelebb kerülj az áhított cél eléréséhez. Kardióedzés Naponta vagy hetente legalább 3-5 alkalommal végezz kardióedzést, mely segíti a zsírégetést és általános fogyást. Intervallum edzések: […]

Az elhízás a XXI. század növekvő kihívása

Az elhízás jelensége egyre inkább kiemelt figyelmet kap világszerte, és nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi kihívásokat is jelent. A túlzott testsúly különböző tényezők, köztük genetikai, táplálkozási és életmódbeli szokások, valamint környezeti hatások következménye egyaránt lehet. A modern életmód gyors ütemű változásaival együtt járó egészségtelen táplálkozási szokások és a fizikai aktivitás csökkenése egyaránt jelentős mértékben […]

Comb edzés nőknek

A combizmok összetett izomcsoportok, amelyek fontos szerepet játszanak a láb mozgatásában és stabilizálásában. Ezek az izmok együttműködnek a láb mozgatásában és stabilizálásában, például a gyaloglás, futás, ugrás és egyéb tevékenységek során. A kombinált edzésprogramok, amelyek különböző izomcsoportokra összpontosítanak, hatékonyan segíthetnek a combizmok erősítésében és formálásában. Legkedveltebb combizom erősítő gyakorlatok Az alábbi kombinált comb edzésprogramot ajánljuk […]