Mi a kreatin hatása, és hogyan szedd?

A tömegnövelés során rengeteg tápanyagra van szükségünk ahhoz, hogy az izmaink növekedni tudjanak. Ezt a mai rohanó életmód mellett nehéz kivitelezni, ezért egyre népszerűbbé válnak a táplálékkiegészítők.

Bár sokaknak elsőre a vitaminok és a fehérjék jutnak eszébe a szó hallatán, pedig léteznek egyéb fontos kiegészítők is, legyen az akár a kollagén, ami a test idősödésével egyre kisebb számban termelődik, vagy a kreatin, ami csak néhány élelmiszerben található meg nagy mennyiségben.

De vajon:

  • Mire jó a kreatin?
  • Mi a kreatin hatása?
  • Hogyan történjen a kreatin szedése?

Mire jó a kreatin?

A kreatin a természetben is nagy számban előforduló anyag. A test izomzatában található, legyen az akár állati vagy emberi test.

Fontos szerepet játszik az energiatermelésben rövid, nagy intenzitású tevékenységek, például súlyemelés és sprintelés során. 

Mivel segít megtartani a vizet, ezért a tömegnövelést végző sportolók előszeretettel használják, hiszen a fogyasztásával sokkal teltebbé válnak az izmok. Emiatt az egyik legtöbbet kutatott táplálékkiegészítővé vált, ezáltal nagy biztonsággal fogyasztható.

De vajon mit tapasztalhat az, aki elkezdi a kreatin szedését?

A kreatin hatása

A kreatin hatásai igen sokrétűek lehetnek. A legfontosabbak ezek közül:

Fokozott izomerő: A kreatin pótlása bizonyítottan növeli az izomerőt és a teljesítményt mind a sportolóknál, mind pedig a fizikai munkát végző embereknél. Ez feltehetően az izmok kreatinraktárainak feltöltésével magyarázható, ami segíthet javítani a szervezet rövid, nagy intenzitású tevékenységek végzésére való képességét.

Megnövekedett izomméret: A kreatin pótlása bizonyítottan növeli az izmok méretét is, különösen a felsőtestben. Ez feltehetően az izmok vízvisszatartásának növekedésének, valamint a fehérjeszintézis fokozódásának köszönhető.

Javuló sportteljesítmény: A kreatin pótlása bizonyítottan javítja az atlétikai teljesítményt számos sportágban, beleértve a futást, a súlyemelést és az olyan csapatsportokat, mint a futball és a kosárlabda. Ez feltehetően az energiatermelés növekedésének köszönhető a rövid, nagy intenzitású tevékenységek során.

Neuroprotektív tulajdonságok: Bizonyos kutatások arra utalnak, hogy a kreatin neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet megvédeni az agyat a sérülés vagy betegség okozta károsodással szemben.

Potenciális egészségügyi előnyök: Egyes kutatások azt találták, hogy a kreatin a sportteljesítményre gyakorolt hatásán túlmenően potenciális egészségügyi előnyökkel is járhat, beleértve a csontok egészségének, a vércukorszint szabályozásának és a kognitív funkciók egészségének megőrzését. Ezeken a területeken azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a kreatin használatának lehetséges előnyeit.

A kreatinnak tehát számos előnye van. De hogyan is érdemes fogyasztani?

kreatin hatása

A kreatin szedése

Mivel a kreatin természetes formájában az izmokban található, ezért leginkább állati húsok, főleg marhahús fogyasztásával juthatunk hozzá.

Emellett étrendkiegészítőként is fogyaszthatjuk, amelyet por, kapszula vagy folyadék formájában is meg lehet megvásárolni.

A kreatin használata leggyakrabban úgy történik, hogy a port vízzel vagy sportitallal keverjük össze, és edzés előtt vagy után fogyasztjuk el.

A kreatin ajánlott adagolása egyénenként és az adott terméktől függően változhat — a fogyasztását pedig leginkább az edzés előtti, az edzés utáni, illetve a reggeli napszakra érdemes időzíteni.

Ez azonban csak egy általános ajánlás. Nagyon fontos, hogy a kreatin szedésekor pontosan kövesd a gyártó utasításait és az ajánlott adagolást, mivel a túl sok kreatin szedése olyan mellékhatásokhoz vezethet, mint a gyomorpanaszok, hányinger és hasmenés. Az is fontos, hogy a kreatin szedésekor sok vizet igyál, mivel kiszáradást okozhat, ha nem elegendő folyadékkal együtt fogyasztod. A kreatin mellékhatásai tehát elkerülhetők, ha pontosan követed a használati utasítást.

Ahogy azt korábban is írtuk, természetes módon is hozzájuthatunk, igen nehéz lehet azonban elegendő kreatint fogyasztani kizárólag élelmiszerforrásokból ahhoz, hogy elérjük ugyanazokat az előnyöket, mint a kreatin-kiegészítéssel. Ha táplálékkiegészítő szedését fontolgatod, érdemes lehet előtte egy egészségügyi szakemberrel is konzultálni, hogy együtt megállapíthassátok, vajon biztonságos-e számodra a készítmény, és hogy biztosítsátok a számodra megfelelő adagot.

Konklúzió

A súlyzós edzés egy igazán hasznos, és emiatt népszerű mozgásforma, amely segíthet javítani a fizikai és mentális egészséget, növelheti az erőt és az állóképességet, és javíthatja az általános életminőséget. A tömegnövelés azonban csak úgy tud megvalósulni, ha elég táplálékot viszünk be ahhoz, hogy az izmok növekedni tudjanak. Ezt úgy tudjuk a legjobban biztosítani, ha a szilárd táplálkozás mellé táplálékkiegészítőket is fogyasztunk! 

A legismertebb táplálékkiegészítők kétségtelenül a vitaminok és a fehérjék – de ma már igen szorosan követi őket a kreatin!

Ha valóban komolyan gondolod a sportolást, izmot szeretnél építeni és kellő figyelmet fordítasz a táplálkozásra is, akkor érdemes lehet egy profi segítségét is igénybevenni!

Simon Norbert

Norbi IFBB testépítő, a mozgásnak és a sportnak híve. Az évek alatt megszerzett tudásával segíteni, hogy elérd a kitűzött céljaid

Berke Tímea

Timi cèlja az, hogy programja során megtanítson minden fontos információt a testedről, az edzésről , az ép elméről, motivàcióról

Thaly Veronika

Veronika edzésein nemcsak személyre szabott edzéstervet kapsz, megtanulod a gyakorlatok helyes kivitelezését is.

Több edzőt aki segítségedre lehet itt találsz

Ebben nyújthat nagy segítséget a World of Gyms, Magyarország legújabb személyi edzés és személyi edző kereső szolgáltatása. Ha úgy érzed igazi szakemberre van szükséged az izomtömeg növeléshez, akkor válaszd ki a hozzád illő edzéstípust és keress személyi edzőt gyorsan és egyszerűen, majd foglalj hozzá időpontot, ahogy neked kényelmes!

Mindezt zéró kockázattal, hiszen ha az első edzés nem tetszik, azonnal visszaadjuk az árát!

További cikkek

Az idősebb korosztály és az edzés: Biztonságos tippek és gyakorlatok

Az évek előrehaladtával az aktív és egészséges életmód fenntartása egyre fontosabbá válik az emberek számára. Az idősebb korosztály egyedi igényeire szabott edzésprogramok döntő szerepet játszanak a fizikai, mentális és érzelmi jólét előmozdításában. Ebben a cikkben megvizsgáljuk mekkora jelentősége van a testmozgásnak az idősebb generáció számára és azt, hogy milyen számtalan előnyt jelent az általános életminőségük […]

Uralkodó fitnesz trendek 2023-ban

Akár egy intenzívebb edzési rutinnal szeretnéd formálni a tested és fitt maradni, akár le akarod dobni azt a bosszantó utolsó 5 kg-ot, amely egyszerűen nem mozdul, itt az ideje, hogy komolyan foglalkozz az egészségeddel és a fitnesszel. Érdekel a csoportos edzés, az otthoni edzőterem használata, a szabadtéri gyakorlatok, az edzőteremi edzés vagy a személyi edző […]

Elfoglalt vagy? Próbáld ki az online edzést

Online fitnesz edzés a mai digitális korban egy kényelmes és rugalmas módja a testmozgásnak és testformálásnak. Lehetőséget nyújt arra, hogy otthonról vagy bárhonnan hozzáférjünk edzésekhez és fitnesz programokhoz. Ha online fitnesz edzésen gondolkozol, mert nem tudod máshogy megoldani a testmozgást, vagy csak szívesen részt vennél az ilyen típusú edzéseken, itt van egy rövid áttekintés arról, […]