Mi a lapos has titka, hogyan lehet lapos hasad?

Mi a lapos has titka, hogyan lehet lapos hasad?

A jól definiált és tónusos hasizom olyan fitneszcél, amelyre mind a nők, mind a férfiak vágynak. A “lapos has” is hasonló cél, de ez alatt inkább a pocak vagy a sörhas leadását értjük.

A vékony alak elérése több okból is különösen kívánatos lehet mindkét nem számára:

  • A tónusos hasizom erősítheti a fizikai megjelenést, ezáltal magabiztosabbnak és vonzóbbnak érezheted magadat.
  • Ezenkívül az erős törzs javíthatja a testtartást és a test általános működését, ami különösen fontos lehet pl. terhesség és a szülés alatt.
  • A lapos has és az erős hasizom jó egészségi állapotot és fittséget is jelezhet, ami fontos tényező lehet a különböző egészségügyi problémák kockázatának csökkentésében.

A probléma az, hogy csak nagyon kevesen tudják elérni az áhított lapos hasat. Mi állhat a kudarc hátterében?

Tévhitek a has fogyasztásáról

A lapos has titkaival és annak elérésével kapcsolatban számos tévhit létezik, ezek pedig akadályozzák a fejlődést. Néhány a legnagyobb tévhitek közül:

#1 A jól definiált, izmos has gyorsan elérhető.

Lapos has gyorsan? Nos, a vékony alak elérése egy viszonylag gyorsabb (néhány hónapos, egy-két éves) folyamat, de ahhoz, hogy a hasfalunk feszes és tónusos legyen, következetes építkezésre van szükség. A cél eléréséhez akár több évre is szükséges lehet az odaadó edzés és a megfelelő táplálkozás mellett.

#2 A kockahas szükséges a jó egészséghez.

Bár az erős hasizmok fontosak az általános fittség szempontjából, a látható hasizmok nem szükségesek a jó egészséghez. Sőt, a kockák kidomborodásához nagyon alacsony testzsírszázalékra van szükség, ami nem a szervezet természetes működési módja. Ez különösen igaz a nőkre, akik magasabb testzsírszázalékkal rendelkeznek, mint a férfiak. A kockahasat inkább egy személyes fitneszcélnak érdemes tekinteni, mintsem az általános egészségi állapot mércéjének.

#3 A végtelenül sok felülés vékony hasat eredményez.

Bár a felülések segíthetnek a hasizmok erősítésében és feszesítésében, nem ez az egyetlen hasgyakorlat. Ahhoz, hogy formás hasunk legyen, fontos, hogy kiegyensúlyozott, minden izomra kiterjedő edzésprogramot kövessünk, amely többféle, a törzsre irányuló gyakorlatot, valamint a megfelelő táplálkozást is tartalmazza. Ebből következik az alábbi tévhit.

#4 Csak a hasizomgyakorlatok végzése égeti el a hasi zsírt.

A helyi zsírégetés, vagyis az az elképzelés, hogy a test egy adott területét célzó gyakorlatok elvégzése az adott területen égeti el a zsírt, mítosz. A hasi zsír elégetéséhez és a lapos has eléréséhez a kardió, az erőnléti edzés és az egészséges táplálkozás kombinációjára van szükség.

De akkor ezek alapján miként érhető el a lapos, feszes, tónusos has?

 

has fogyasztása

A lapos has titka

A titok valójában egyáltalán nem titok:

  • következetes edzésmunka
  • megfelelő táplálkozás
  • elegendő idő a regenerálódásra

Kezdjük az elsővel: az edzéseket két kategóriába soroljuk: erősítő és kardió. Míg előbbi a súlyok emelését és az ellenállást kifejtő gépek mozgatását jelenti, utóbbi a pulzust növelő edzésformákat tartalmazza, mint például a futás, lépcsőzés, intervallum edzés vagy úszás. Mindkettő edzésfajtára szükség van ahhoz, hogy a hasunk lapossá váljon.

A következő fontos elem a táplálkozás: egészségesen, fehérjedúsan kell táplálkoznunk, valamint kerülnünk kell a “rossz” zsírokat és szénhidrátokat.

A legjobb fehérjében gazdag ételek:

  • száraz húsok (pl.: csirke, pulyka)
  • vörös húsok (pl.: marha, sertés)
  • tojás
  • tejtermékek (pl.: túró)
  • halak (pl.: lazac)
  • növényi fehérjék (pl.: szója, olajos magvak)

A szénhidrátokból a lassú felszívódású ételeket kell keresnünk:

  • teljes kiőrlésű gabonák
  • édesburgonya
  • barna rizs
  • bulgur
  • quinoa

A zsírnál pedig az a fontos, hogy többnyire telítetlen zsírokat fogyasszunk, pl.:

  • avokádó
  • olajos magvak (pl.: mandula, mogyoró, dió, stb.)
  • halak (pl.: lazac)

A regenerálódás a harmadik fontos tényező, ahol leginkább az alvás mennyisége és minősége játszik kulcsszerepet. A szabály egyszerű: mindig próbáljunk meg legalább 8 órát aludni – ez különösen fontos az edzésnapokon. Amennyiben az edzés előtti éjszakán nem pihenjük ki magunkat, az edzésünk nem lesz optimális, ezáltal a fejlődésünk sem. Ugyanez a végkimenetele annak is, ha az edzés utáni éjszakán nem alszunk, hiszen így az edzés közben mikroszakadást szenvedő izmok nem tudnak megfelelően regenerálódni, ezáltal a fejlődés elmarad az elvárt szinttől.

Konklúzió

Összességében tehát a lapos has elérése kihívást jelentő, de kifizetődő fitneszcél lehet mindannyiunk számára, akik javítani szeretnék testi egészségüket és megjelenésüket.

Egy lapos has kétségtelenül esztétikus látvány, egyfajta státuszszimbólum, ám sokkal fontosabb, hogy egészségesek legyünk. Ezért nem érdemes túlzásba vinni a fogyókúrát, a túl alacsony testzsírszázalék ugyanis egyáltalán nem tesz jót egészségünknek és nem is természetes.

A jó hír az, hogy a fentebb leírt egészséges tippek betartásával is elérhetjük a lapos hasat!  Ne feledd: edzés, megfelelő táplálkozás és elegendő regenerálódás! 

Amennyiben tehát komolyan gondoljuk a lapos has elérését, érdemes ráfeküdni erre a három dologra. A World of Gyms edzői ebben mind tudnak segít Neked!

A World of Gyms egy virtuális edzőterem, ahol az ország legjobb edzőit igyekszünk összegyűjteni Neked! Edzőkeresőnkben kiválaszthatod a kívánt edzés típust és mi pedig ajánlani fogunk hozzá egy remek edzőt.

Rózsás-Farkas Viktória

Viktória segítek megőrizni az egészséged mozgás közben is, nála megtanulod a gyakorlatok helyes kivitelétét.

Berke Tímea

Timi cèlja az, hogy programja során megtanítson minden fontos információt a testedről, az edzésről , az ép elméről, motivàcióról

Thaly Veronika

Veronika edzésein nemcsak személyre szabott edzéstervet kapsz, megtanulod a gyakorlatok helyes kivitelezését is.

Több edzőt aki segítségedre lehet itt találsz

Továbbá a minőséget is maximálisan garantáljuk! Ha nem vagy elégedett a szolgáltatással az első órát követően a vásárlásodat visszatérítjük! Vágj bele ma!

További cikkek

Néhány tipp a lapos hasért

A lapos has elérése több tényező függvénye, beleértve az egészséges étkezést, a megfelelő edzést, az elegendő és minőségi alvást összeségében az egészséges életmódot. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy Te is közelebb kerülj az áhított cél eléréséhez. Kardióedzés Naponta vagy hetente legalább 3-5 alkalommal végezz kardióedzést, mely segíti a zsírégetést és általános fogyást. Intervallum edzések: […]

Az elhízás a XXI. század növekvő kihívása

Az elhízás jelensége egyre inkább kiemelt figyelmet kap világszerte, és nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi kihívásokat is jelent. A túlzott testsúly különböző tényezők, köztük genetikai, táplálkozási és életmódbeli szokások, valamint környezeti hatások következménye egyaránt lehet. A modern életmód gyors ütemű változásaival együtt járó egészségtelen táplálkozási szokások és a fizikai aktivitás csökkenése egyaránt jelentős mértékben […]

Comb edzés nőknek

A combizmok összetett izomcsoportok, amelyek fontos szerepet játszanak a láb mozgatásában és stabilizálásában. Ezek az izmok együttműködnek a láb mozgatásában és stabilizálásában, például a gyaloglás, futás, ugrás és egyéb tevékenységek során. A kombinált edzésprogramok, amelyek különböző izomcsoportokra összpontosítanak, hatékonyan segíthetnek a combizmok erősítésében és formálásában. Legkedveltebb combizom erősítő gyakorlatok Az alábbi kombinált comb edzésprogramot ajánljuk […]