Online vs. személyes edzés: Melyiket válasszam?

A döntésed attól függ, hogy milyen célokat szeretnél elérni, milyen körülmények állnak rendelkezésedre, és milyen preferenciáid vannak. Igyekszünk a legfontosabb tényezőket összeszedve az online és a személyes edzések előnyeit és hátrányait bemutatni, hogy minél egyszerűbben tudj dönteni melyik megoldás a legoptimálisabb Neked.

Az online edzés előnyei

Az online edzés előnyei és hátrányai mindenkinél eltérők, nézzük sorban, melyek ezek szerintünk:

  • Széles kínálat, nincsenek földrajzi határok

Az online edzés egyik legfőbb előnye, hogy bárkivel edzhetsz anélkül, hogy gondot okozna, hogy távolságban nem, vagy csak nehezen elérhető a számodra. Ez azt jelenti, hogy ha megtalálod a tökéletes edzőt, nem kell attól tartanod, hogy az ország vagy a világ 2 legtávolabbi pontján lesztek egymáshoz képest.

Csak azért, mert nincs egy számodra a legszimpatikusabb crossfit edzés a környéken, nem jelenti azt, hogy nem tudsz online keresni és foglalni egy ilyen programot, amelyet szakképzett oktatók vezetnek.

Az online edzés használata nagyszerű azok számára, akiknek nincs idejük edzőterembe utazni munkahelyi vagy családi kötelezettségeik miatt. Nem kell az átütemezésen gondolkodnod akkor sem, ha gyakran dolgozol távol, vagy hosszú útra indulsz.

Az online edzés nagyobb szabadságot ad annak eldöntésében, hogy hol szeretnél edzeni. A személyes edzés korlátozottabb, mivel abba az edzőterembe kell menj, ahol az edző a foglalkozásokat tartja. Így, ha például már találtál egy szimpatikus termet, ahol már rendelkezel tagsággal, akkor előfordulhat, hogy el kell hagynod, ha az általad választott edző máshol dolgozik. Ez nem probléma az online személyi edzésekkel, mivel az edzéseket bármelyik edzőteremben végezheted. Nem kötelező egy bizonyos helyen elvégezni, így sokkal több szabadságot és függetlenséget biztosít.

  • Nagyobb rugalmasság

Általában nagyobb szabadságot élvez az edzések ütemezése, mint az edzőteremben. Nem kell alkalmazkodnod az edzőterem nyitva tartásához, amennyiben az edződ tudja vállalni az órát, akkor bármikorra foglalhatsz hozzá időpontot. Ez kifejezetten jól jöhet akkor is, ha éppen más időzónában tartózkodtok.

online edzés

  • Diszkréció

Ha teljesen kezdő vagy és szemérmes pár online óra átbillenthet a gátlásokon. Különböző programokat tesztelhetsz a nappali kényelméből, megtanulva az alapokat, mielőtt a klubok és edzőtermek  világába lépnél.

Bár mindig nagyszerű dolog a komfortzónánkból kilépni, az edzésnek pozitív élménynek kell lennie. Ha valakinek a gondolat, hogy egy edzőteremben edz, félelemmel és szorongással tölt el, nincs semmi baj, ha úgy dönt, hogy saját otthonában edz.

  • Az online edzés költségei alacsonyabbak, mint a személyes edzéseké

Az online személyi edzéssel kapcsolatosan biztosan megállapítható, hogy olcsóbb, mint az azonos kategóriájú személyes edzés. Ennek az az oka, hogy az online személyi edzők is időt és költséget is spórolnak az online edzések tartásával, hiszen nem kell a helyszínre utazniuk és adott esetben a teremnek sem kell részesedést adniuk. Mindezt figyelembe véve az online edzések árszabását ennek megfelelően alakítják ki.

Így az online személyi edzés nagyszerű azok számára is, akik szűkös költségvetéssel rendelkeznek, de mindenképpen szeretnének szakmai segítséget is igénybe venni a fejlődésükhöz.

Az online edzés hátrányai

A digitális fejlődés a fitnesz szektorban hihetetlenül pozitív és felgyorsult. Egyre több szolgáltatást kínál a fogyasztóknak, bárhol is legyenek, anélkül, hogy edzőterembe vagy fitnesz stúdióba kellene menniük. De ez sem problémamentes. Nézzük milyen hátrányai lehetnek az online edzésnek

  • Online edzési lehetőségek széles választéka

Lehet előny is, hisz nincsenek gátak, de a fejlődés olyan ütemű, hogy az online szegmensben félő, hogy elveszünk a válogatáskor. Az online fitneszlehetőségek hatalmas mennyisége bénítóan hathat. Ha valaki eddig úgy gondolta, hogy nehéz kiválasztani, hogy melyik edzőterembe menjen a környéken, sokkal nehezebb lesz kiválasztani, hogy melyik szolgáltatót, edzőt, YouTube-csatornát kövesse, amikor az “online edzések” keresése után visszaadott milliónyi találat között kezd szűrni.

  • Edzéseszközök korlátozott hozzáférhetősége

Bár rengeteg lehetőség van, hogyan építhetjük fel saját edzőtermünket, attól függően, hogy milyen edzést szeretnénk végezni, az online személyi edzés egyik hátránya, hogy nem biztos, hogy rendelkezünk a megfelelő felszereléssel, ami a céljaink elérését támogató edzéshez szükséges lehet.

Bár a foglalkozások költsége kevesebb lesz, előfordulhat, hogy több felszerelést kell vásárolnunk. Annak elkerülése érdekében, hogy online személyi edzőnk olyan gyakorlatokat építsen be a programjába, amelyek sok felszerelést tartalmaznak, nem árt jelezni, hogy mi áll rendelkezésünkre és mi az amit be tudunk szerezni.

  • Kisebb motivációs erő

Ha küzdesz az önmotivációval, nem szeretsz otthon edzeni, és inkább a közösségi edzéskörnyezetet részesíted előnyben, akkor lehet, hogy az online fitnesz nem neked való.

Személyes edzés előnyei

Jelenleg még mindig, ha az életmódváltás szóba kerül sokaknak elsőre az edzőterem jut eszébe. Tradicionális megoldás, tehát egy személyes edzés, valamelyik közelben is elérhető sportlétesítményben. A személyes edzésnek megvan a maga varázsa, de az online edzéshez hasonlóan ennek is van számos előnye és hátránya is. Nézzük végig ezeket!

  • Felszereltség

A csúcskategóriás eszközök használata megoldott anélkül, hogy jelentős előzetes költséget kellene befektetni.

  • Személyes interakció, hatékony motiváció

Az edzőterembe járás lehetővé teszi a személyes interakciót egy személyi edzővel és néha egy edzőcsapattal. Ahogy gyakrabban edzel, az edzés a mindennapi rutinod részévé válik, és így nem valószínű, hogy kihagyod. Az edzőkkel és az edzőtársakkal való személyes kapcsolat szintén rendkívül hasznos lehet, ha a lehető legjobb edzésélményt kívánjuk elérni. A minket körülvevő csapat segíthet ösztönözni, és olyan személyes tanácsokkal és motivációkkal szolgálhat, amelyeket máshol nem kaphatunk meg.

  • Kiegészítő szolgáltatások

Az edzőtermekben általában mindenhol elérhető valamilyen kiegészítő, vagy kényelmi szolgáltatás. A legtöbb helyen lehetőség van különböző táplálékkiegészítők, sportfelszerelések beszerzésére. Kiegészítő szolgáltatásként pedig nagyon gyakran megjelennek a különböző wellness elemek, mint szauna, gőzkabin, merülőmedence, masszázs, stb…

Személyes edzés hátrányai

edzőtermi edzés

  • Utazással eltöltött idő

A helyszínre oda-vissza utazással viszonylag sok idő elmehet, kiváltképp akkor, ha a kiválasztott terem messzebb van, vagy az infrastruktúra nem a legjobb. Akinek nagyon sok programja/teendője van viszonylag kevés időt szeretne erre fordítani

  • Magasabb ár, tagsági díj fizetési kötelezettség

A személyi edzők/csoportos edzők általában valamilyen formában részesítik az edzőtermeket jövedelmükből. Ezt pedig értelemszerűen figyelembe veszik az árképzésnél is. A magasabb foglalkozási díjakon felül amennyiben nem valamilyen kisebb vagy saját stúdióról beszélünk a vendégeknek számolni kell a klubtagsági díj befizetésével is, hiszen valójában a professzionális eszközök használatáért a klubnak fizetünk valamilyen napi jegyért vagy bérletért.

  • Sok ember

Mint minden közösségi használatra létesített helynél itt is számolnunk kell a sok emberrel, hiszen a lehetőség mindenki számára biztosított, aki megváltja a belépőjegyét.

Melyik formátumot érdemes választani különböző fitnesz célok esetén?

Az ideális választás személyes preferenciáidtól és körülményeidtől függ. Sem az online személyi edzést, sem az edzőtermi edzést nem szabad kizárni a fitnesz lehetőségek mérlegelésekor. Mindkettő számos előnnyel jár, és valójában lehet számodra a legjobb megoldás, ha mindkettőt kombinálod, mivel ez garantálhatja számodra az optimális eredményt.

Egyrészt az edzőteremben végzett személyi edzés lehetővé teszi, hogy személyesen edzhess edződdel. Ha a személyi edződ fizikailag is ott van, az biztosan növeli a motivációdat is, és teljes biztosíték arra, hogy a gyakorlatokat a megfelelő módon végezd. Ezenkívül hozzáférést biztosít az edzőterem összes különféle és modern felszereléséhez.

Másrészt, az online személyi edzés lehetővé teszi, hogy lépést tarts az edződ által előírt programmal, miközben nem tudsz az edzőteremben tartózkodni.

Összességében biztosan állíthatjuk, mindegy hol szeretnéd az edzésedet elvégezni, az igazán lényeges az, hogy indulj el az úton és tégy az egészségedért. Jó hír, hogy a World of Gyms edzőkeresőjében akkor is találsz edzőt ha a személyes edzést preferálod és akkor is,  ha inkább egy online edzésre foglalnál szívesebben alkalmat.

Sajben Soma

Soma testnevelő tanár és edző, célja segíteni mindenkinek, aki emelni szeretné az életminőségét!

Eppel-Czinke Anita

Anita várja óráira a kismamákat, kezdőket és újrakezdőket, akár a senior korosztály tagjait is, online óráira!

Klein Botond

Botond személyre szabott órákkal vár, hogy elérd céljaid, foglalj hozzá online, vagy ahogy Neked kényelmes!

Több edzőt aki segítségedre lehet itt találsz


Ne feledd,  ha nem nyerte el a tetszésed az edzés, akkor az első  edzés árát visszatérítjük. Nincs veszítenivalód, kezdd el még ma!

További cikkek

Néhány tipp a lapos hasért

A lapos has elérése több tényező függvénye, beleértve az egészséges étkezést, a megfelelő edzést, az elegendő és minőségi alvást összeségében az egészséges életmódot. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy Te is közelebb kerülj az áhított cél eléréséhez. Kardióedzés Naponta vagy hetente legalább 3-5 alkalommal végezz kardióedzést, mely segíti a zsírégetést és általános fogyást. Intervallum edzések: […]

Az elhízás a XXI. század növekvő kihívása

Az elhízás jelensége egyre inkább kiemelt figyelmet kap világszerte, és nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi kihívásokat is jelent. A túlzott testsúly különböző tényezők, köztük genetikai, táplálkozási és életmódbeli szokások, valamint környezeti hatások következménye egyaránt lehet. A modern életmód gyors ütemű változásaival együtt járó egészségtelen táplálkozási szokások és a fizikai aktivitás csökkenése egyaránt jelentős mértékben […]

Comb edzés nőknek

A combizmok összetett izomcsoportok, amelyek fontos szerepet játszanak a láb mozgatásában és stabilizálásában. Ezek az izmok együttműködnek a láb mozgatásában és stabilizálásában, például a gyaloglás, futás, ugrás és egyéb tevékenységek során. A kombinált edzésprogramok, amelyek különböző izomcsoportokra összpontosítanak, hatékonyan segíthetnek a combizmok erősítésében és formálásában. Legkedveltebb combizom erősítő gyakorlatok Az alábbi kombinált comb edzésprogramot ajánljuk […]