Sérülések megelőzése: A legjobb tippek az edzőinktől

A rendszeres testmozgás, a sport nemcsak egészségünk megőrzésének egyik legfontosabb eleme, hanem még a jó közérzetünket is biztosítja. Edzésről edzésre a rendszeres mozgás az ízületeinken túl a lelkünknek is jót tesz. Belevethetjük magunkat teljes gőzzel is az edzésbe, de ha nem szeretnénk hosszabb távon a negatív hatásokat is tapasztalni, akkor nem árt az alábbi néhány jó tanácsot megfogadni a sérülések megelőzése érdekében!

Sérülések megelőzésében is segít a rendszeres mozgás

Amatőr sportolóként a sportolás egyik legfontosabb célja egészségünk a megőrzése lehet. Márpedig ha valaki egészségének megőrzését tűzi ki célként, akkor alapvető fontosságú a mozgás milyensége. Ehhez van néhány pontunk, amit érdemes Neked is figyelembe venned, ha belevágsz az edzésekbe.

Mozogj rendszeresen, határozott céllal!

A rendszeres mozgásnak számos pozitív hatása van a fizikai és a mentális egészségre egyaránt. De ha eredményeket szeretnénk elérni akkor nagyon fontos hogy célokat határozzunk meg magunknak és a célok eléréséhez alakítsuk a mozgásunkat. Megfelelően tervezett és kivitelezett edzésekkel ugyanis növekedni fog az izomerőnk, az állóképességünk, erősödnek az izmok az ízületek és összességében javul a test általános fizikai állapota. Nem véletlen a mondás sem: „Ép testben, ép lélek”, mert ha jól érezzük magunkat, nem okoznak gondot a fizikai terhelések, le tudjuk vezetni a stresszt, akkor a mentális egészségi állapotunk is sokkal jobb lesz.

Szabályos gyakorlatok elsajátítása

Az edzés során végzett szabályos gyakorlatok kulcsfontosságúak ahhoz, hogy elérjük a kívánt eredményeket, minimalizáljuk a sérülések kockázatát és hatékonyan fejlesszük a testünket. A pontos gyakorlatok és a megfelelő technika függenek az edzés céljaitól és a tested állapotától. A megfelelő technika mellett a rendszeres edzés és a fokozatos terhelés növelése is elengedhetetlen az eredmények eléréséhez.

szabályos edzés

Ha bizonytalan vagy a technikával kapcsolatban, érdemes egy edzővel vagy szakemberrel konzultálni, aki segíthet a megfelelő edzésprogram kialakításában és a helyes technika elsajátításában.

Rózsás-Farkas Viktória

Viktória segítek megőrizni az egészséged mozgás közben is, nála megtanulod a gyakorlatok helyes kivitelétét.

Tóth Gábor

Gábor személyi- és csoportos edző, hatékony segítséget tud biztosítani alakformálásban vagy állóképesség javításában egyaránt

Farkas Patricia

Patricia személyre szabott edzésekkel vár ahol kombinálja a gépek, szabad súlyok és a TRX használatát. Kérd segítségét bátran!

Több edzőt aki segítségedre lehet itt találsz

Terhelés fokozatos növelése

A túl gyors terhelésnövekedés sérülésekhez és túledzéshez vezethet, míg a lassú vagy hiányzó terhelésnöveléssel nem fogod elérni a kitűzött céljaid. Itt van néhány lépés, amelyek segíthetnek a terhelés fokozatos növelésében:

 • Célkitűzés: Határozd meg az edzésed céljait. Legyenek ezek rövid és hosszú távú célok, amelyek mérhetőek és reálisak. Például, ha az erőd növelése a cél, akkor tartsd számon, milyen súlyokat használsz, és mennyi ismétlésre vagy képes egy adott gyakorlatban.
 • Kezdeti állapot felmérése: Mielőtt elkezded az edzést, fontos, hogy tudd, hol állsz most. Mérj vagy jegyezz fel adatokat, például testsúly, testzsír százalék, edzés ideje, és használt súlyok.
 • Kezdeti terhelés meghatározása: Kezdd könnyű terheléssel vagy alacsony intenzitású edzésekkel. Az első hetekben vagy hónapokban a cél az alap erőnlét és technika kialakítása.
 • Fokozatos növelés: Az edzés terhelése fokozatosan növekedjen az idő múlásával. Ehhez használhatsz különböző módszereket, például:
  • Súlyok növelése: emeld a súlyokat fokozatosan a gyakorlatok során,
  • Növekvő ismétlésszám: növeld az ismétlések vagy szettek számát,
  • Növekvő edzésintenzitás: növeld az edzésintenzitást, például a sebességet, a hajlítások mélységét vagy az edzés időtartamát,
  • Heti növekedés: haladj heti egy-két lépést, hogy ne legyen hirtelen nagy ugrás az edzés terhelésében
 • Pihenő idő: A testnek időre van szüksége a regenerálódáshoz. Biztosíts elegendő pihenő időt az izmaidnak és az ízületeidnek. A pihenőnapok vagy könnyebb, kisebb intenzitású edzések segíthetnek a regenerációban.
 • Motiváció fenntartása: Időről időre értékeld az edzésedet és a haladásodat. Ha elérted az aktuális célt, állíts új célokat, hogy továbbra is motivált maradj
 • Változatosság: Ne folyamatosan ugyanazokat a gyakorlatokat végezd. Változtass az edzésprogramodon, hogy a tested ne szokjon hozzá a terheléshez
 • Figyelj a test jelzéseire: Ha fájdalom, kimerültség vagy egyéb kellemetlen tünetek jelentkeznek, ne erőltesd az edzést. Adj időt a testednek a regenerálódásra.

A terhelés fokozatos növelése segít abban, hogy a tested biztonságosan alkalmazkodjon az edzéshez, és elkerülhesd a sérüléseket. A fokozatos növekedés hosszú távú eredményekhez vezethet az erő, az állóképesség és az általános fizikai jólét terén.

Környezeti tényezők

Az edzés környezeti tényezőknek fontos szerepük van az edzés hatékonyságában és az általános fizikai egészségben. A környezeti tényezők széles skálája befolyásolhatja az edzést, és fontos, hogy ezeket figyelembe vegyük az edzésprogram kialakításában. Íme néhány fontos környezeti tényező, amelyeket érdemes figyelembe venni:

 • időjárás
 • sportpálya állapota
 • fényviszonyok
 • légzési körülmények
 • edzéshez használt eszközök
 • hangulat és motiváció
 • táplálkozás és hidratáció

Ezek csak néhány példa a környezeti tényezőkre, amelyek befolyásolhatják az edzést. Fontos, hogy rugalmas legyél és alkalmazkodj a környezeti tényezőkhöz, hogy biztonságos és hatékony edzést érhess el. Az időjárás vagy más tényezők nem szabad megakadályozzanak abban, hogy mozogj, de érdemes figyelembe venni ezeket a tényezőket az edzésprogram tervezésekor.

Ne maradjon el a bemelegítés és a nyújtás sem!

A bemelegítés fontossága az edzés előtt kiemelkedő, ez egy rövid, de hatékony időszak, amikor kíméletes mozgással és nyújtással felkészíted a testet a nagyobb terhelésű edzésre.

bemelegítés

Az edzést követő nyújtás során a testet fokozatosan visszavezetjük a nyugalmi állapotba az edzés után. Az edzést követő Levezetés során a legjobb eredmények eléréséhez lassú és ellenőrzött nyújtást végezz. Figyelj az izmokra, és ne erőltess semmilyen fájdalmas nyújtást. A statikus nyújtás, dinamikus nyújtás és aktív nyújtás is hatékony módszerek lehetnek az izmok ellazítására és a mobilitás növelésére.

Hogyan segíthetnek az edzők a biztonságos és hatékony edzésben?

Egy jó edzőnek kulcsfontosságú szerepe van a biztonságos és hatékony edzés kialakításában. Az edzők amellett, hogy segítenek az embereknek a megfelelő edzésrutin bevezetésében még számos dologgal hozzájárulnak a biztonságos edzések kivitelezése érdekében. Ezek például:

 • Bemelegítés és levezetés: Az edzők segítenek a megfelelő bemelegítési rutin kialakításában, figyelve arra, hogy az edzés intenzitásához képest ez megfelelő legyen és semmiképp ne maradjon el. Hasonlóan a levezető nyújtást sem hagyják megspórolni a siető vendégnek.
 • Technikai útmutatás: Az edzők megtanítják a helyes edzési technikát, például a súlyzós gyakorlatok megfelelő végrehajtását, melynek alkalmazása segít csökkenteni a sérülések kockázatát.
 • Személyre szabott edzésterv: Figyelembe véve az egyéni célokat, képességeket és esetleges egészségügyi korlátozásokat az egyén igényeire szabott edzéstervekkel segítik az edzők a biztonságos és hatékony edzést.
 • Figyelem és felügyelet: Az edzők figyelemmel kísérik a vendégek edzését, és gondoskodnak arról, hogy helyesen hajtsák végre a gyakorlatokat. A felügyelet segít azonnal korrigálni a rossz technikát vagy a helytelen mozgásmintát.
 • Progresszív terhelés: Az edzők segítenek a terhelés fokozatos növelésében és a vendégek fejlődésének nyomon követésében. Ez megelőzi a túledzést és segít az erőnléti és állóképességi növekedésben.
 • Sérülések kezelése és rehabilitáció: Ha sérülés következik be, a rehabilitációval foglalkozó edzők segíthetnek a kezelésben és a felépülésben. Tudnak olyan gyakorlatokat és módszereket ajánlani, amelyek segítik a sérült terület helyreállítását.
 • Táplálkozási tanácsadás: Az edzők tanácsot adhatnak a megfelelő táplálkozásról és hidratáltságról, hiszen e terület figyelemmel kísérése is elengedhetetlen az edzés teljesítményéhez és az egészséghez.
 • Biztonságos felszerelés és környezet: Az edzők figyelnek a környezeti tényezőkre és a felszerelésre, és gondoskodnak arról, hogy mindkettő megfelelő legyen az edzéshez.

Természetesen a motiváció sem maradhat ki a felsorolásból. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy sokkal könnyebb, ha van mi, van ki aki inspirálja és motiválhatja a az embert, hogy kitartson az edzésben is. Ha mindezeket elolvasva úgy határozol, hogy belevágsz az edzésbe és közben jóval nagyobb figyelmet fordítasz a körülményekre, mint eddig már nagy lépést tettél az egészséged és fittséged érdekében. Ha ehhez úgy érzed kell egy szakember, aki kísér és terelget utadon akkor nézz szét edzőink között, biztosan találsz számodra szimpatikus és elérhető szakembert. Ne feledd, veszítenivalód nincs, hiszen, ha nem tetszett az első edzés árát visszaadjuk!

További cikkek

Az idősebb korosztály és az edzés: Biztonságos tippek és gyakorlatok

Az évek előrehaladtával az aktív és egészséges életmód fenntartása egyre fontosabbá válik az emberek számára. Az idősebb korosztály egyedi igényeire szabott edzésprogramok döntő szerepet játszanak a fizikai, mentális és érzelmi jólét előmozdításában. Ebben a cikkben megvizsgáljuk mekkora jelentősége van a testmozgásnak az idősebb generáció számára és azt, hogy milyen számtalan előnyt jelent az általános életminőségük […]

Uralkodó fitnesz trendek 2023-ban

Akár egy intenzívebb edzési rutinnal szeretnéd formálni a tested és fitt maradni, akár le akarod dobni azt a bosszantó utolsó 5 kg-ot, amely egyszerűen nem mozdul, itt az ideje, hogy komolyan foglalkozz az egészségeddel és a fitnesszel. Érdekel a csoportos edzés, az otthoni edzőterem használata, a szabadtéri gyakorlatok, az edzőteremi edzés vagy a személyi edző […]

Elfoglalt vagy? Próbáld ki az online edzést

Online fitnesz edzés a mai digitális korban egy kényelmes és rugalmas módja a testmozgásnak és testformálásnak. Lehetőséget nyújt arra, hogy otthonról vagy bárhonnan hozzáférjünk edzésekhez és fitnesz programokhoz. Ha online fitnesz edzésen gondolkozol, mert nem tudod máshogy megoldani a testmozgást, vagy csak szívesen részt vennél az ilyen típusú edzéseken, itt van egy rövid áttekintés arról, […]