Uralkodó fitnesz trendek 2023-ban

Akár egy intenzívebb edzési rutinnal szeretnéd formálni a tested és fitt maradni, akár le akarod dobni azt a bosszantó utolsó 5 kg-ot, amely egyszerűen nem mozdul, itt az ideje, hogy komolyan foglalkozz az egészségeddel és a fitnesszel.

Érdekel a csoportos edzés, az otthoni edzőterem használata, a szabadtéri gyakorlatok, az edzőteremi edzés vagy a személyi edző bevonása edzéseidbe? Honnan tudod, hogy melyik edzésprogram a megfelelő a számodra?

Olvass tovább, és nézd meg, hogy az uralkodó fitnesz trendek közül melyek segíthetnek a legjobban elérni egészségügyi és fitneszcéljaid.

HIIT EDZÉSEK

Nem új fogalom az egészség- és fitnesziparban, de évről évre egyre népszerűbb a High-Intensity Interval Training (HIIT edzés). A HIIT edzés mögött az a koncepció áll, hogy meghatározott ideig (általában rövid ideig) olyan keményen eddz, amennyire csak tudsz, ezt kövesse egy kevésbé intenzív gyakorlat, majd ismételd meg a folyamatot.

Például a napi 15 perces intervallum edzés futópadon tartalmazhat rövid sprinteket 60 másodpercig futópadon, majd 30 másodpercnyi gyaloglást, 10-szer ismételve. Ezek a nagy intenzitású edzések számos lenyűgöző egészségügyi előnnyel járnak, mint például:

  • Fokozott anyagcsere
  • Csökkenő testzsír százalék
  • Fokozott állóképesség
  • Izomtónus javulás

A HIIT edzések az elmúlt évek egyik legnagyobb fitnesztrendjeként és leghatékonyabb edzései között tartották meg a helyüket, köszönhetően annak, hogy minden edzettségi szinthez alkalmazkodnak. Ha még csak most kezded, dolgozhatsz 20 másodperces intenzív edzésekkel, majd 40 másodperces pihenéssel.

Az is hasznos lehet, ha kipróbálod a személyi edzéseket vagy az online edzéseket (nincs szükség edzőteremre), ami megfelelő tudásbázist biztosít.

A HIIT edzések megkezdése előtt végezz alapos fizikai vizsgálatot, ha kétségeid vannak saját képességeiddel, vagy egészségi állapotoddal kapcsolatban.

CROSSFIT

A CrossFit egy magas intenzitású intervallum edzés, amely magában foglalja a kardió, súlyemelés és funkcionális mozgások elemeit. Ez az edzésfajta a sokoldalúságra helyezi a hangsúlyt, továbbá az erő és az általános kondíció fejlesztésére.

A CrossFit edzés során a mozgásokat gyakran magas intenzitású, alacsony ismétlésű szakaszokban végzik. Az edzések általában egy-két órát tartanak, és hatékony módon segítenek a súlycsökkenésben, a teljesítmény növelésében, a fizikai kondíció javításában és az izomtömeg növelésében.

fitnesz trend

FUNKCIONÁLIS EDZÉS

Bár a funkcionális edzés nem újkeletű a fitnesziparban, sokoldalúságának és nagyszerű egészségügyi előnyeinek köszönhetően 2023-ban is maradt az egyik legnépszerűbb fitnesz trend. A funkcionális edzés általában olyan gyakorlatokat foglal magában, melyek több izomcsoportot foglalkoztatnak egyidejűleg, így hatékonyan fejlesztik a funkcionális erőt. Egyensúlyi és stabilitási gyakorlatokat, valamint testsúlyos gyakorlatokat is tartalmaznak, amelyek javítják a koordinációt és a mozgékonyságot. A funkcionális edzés nagy hangsúlyt fektet a képességek és az erő fejlesztésére, segít egészségesen és aktívan tartani, csökkenti az alapvető mozgások miatti sérülések esélyét, miközben javítja az alapvető erőt.

A funkcionális edzés végezhető edzőtermi környezetben, ellenállásgépek és szabad súlyok használatával, vagy otthoni körülmények között, néhány eszközzel. Egyedül vagy egy partnerrel is elvégezhető, így nagyszerű választás azoknak, akiknek nincs hozzáférésük edzőteremhez, vagy akik szeretnének változtatni a rutinjukon.

ERŐNLÉTI EDZÉS

Az egyik legkielégítőbb ok, amiért az emberek az erősítő edzésre összpontosítanak az az, hogy a rendszeres testmozgás során érezhető és látható is az eredmény. Ahogy az idő múlásával folyamatosan terheled magad, az izmok növekednek, és az emelhető súly is növekszik. Törekedj a hosszú távú izomnövekedésre, használj olyan felszerelést, ami lehetővé teszi hogy annak megfelelően növeld a súlyzón lévő terhet, ahogy erőnléted és teljesítőképességed javul.

Az átfogó edzési rutinba beépített erősítő edzés ideális lehet a sérülések utáni rehabilitációban érdekelt emberek számára is. A súly lassú, lépésekben történő növelésével segíthetsz az izomerő visszanyerésében sérülés után is.

Tokodi Luca

Luca életében a sport gyerekkora óta jelen van, ha egy igazán fiatal és lelkes edzőre vágysz, válaszd Lucát!

Simon Norbert

Ha szeretnél változtatni Norbert biztosan tud segíteni az akadályok leküzdésében. Foglalj egy időpontot bátran

Krassóy Kata

Még nem találtad meg a megfelelő edzésformát? Kata ebben biztosan nagy segítségedre lesz. Foglalj nála időpontot

Több edzőt is elérhetsz itt

JÓGA

A jóga folyamatosan feltalálja magát a különféle jóga gyakorlatokban és -technikákban, így évről évre az egyik legnépszerűbb tartós fitnesztrend. A fitneszipar rendszeresen új és továbbfejlesztett technikákat hoz létre, amelyek lehetővé teszik a fitnesz szerelmeseinek képességeik fejlesztését amellett mindenki számára nyújt valami vonzót.

Ami szintén népszerűvé teszi, az az, hogy megfizethető a minimális felszerelés – a jóga csak egy jógaszőnyeget és néhány alapképzést igényel az induláshoz. Szabad súlyokat vagy más jógafelszerelést is hozzáadhatsz, ha egy kicsit nagyobb kihívásra vágysz.

Köztudott, hogy javítja a közérzetet, és számos további egészségügyi előnnyel rendelkezik, mint például:

  • Rugalmasságának növelése
  • Segíti a kiegyensúlyozott anyagcsere fenntartását
  • Javítja a testtartást
  • A meditáció által ellazulást biztosít

OTTHON EDZÉSEK

Az elmúlt években az otthoni edzések saját otthona kényelmében történő elvégzésének lehetősége az olyan új fejlesztéseknek köszönhetően javult, mint az élő közvetítésben közvetített gyakorlatok és az otthoni személyi edzések (más néven virtuális személyi edzések).

Az otthoni edzésnek számos formája van, és a legjobb otthoni edzési rutinok segítenek hatékonyan edzeni, így elérheti fitnesz céljait anélkül, hogy edzőtermi tagságra lenne szüksége.

Saját testsúlyos gyakorlatok otthon

A saját testsúlyos edzés fenntartható alternatívája az edzőterembe járásnak vagy a drága felszerelések megvásárlásának. Hihetetlenül hatékony edzésmód, csak elegendő hely kell a földön végzett gyakorlatokhoz és a nyújtáshoz, vagy kiegészítő eszköz használatához (pl.: TRX). Az erősítő edzés hatékonyságát fokozó gyakorlatok közé tartoznak például a plank, a kitörés, a húzódzkodás és a felülés. Az ilyen típusú saját testsúlyos edzések a mindennapi mozdulatokra épülnek, hogy növeljék a test funkcionalitását.

Otthoni edzés eszközökkel

Ha megtalálod a legjobb felszerelést az otthoni edzésekhez az segíthet megőrizni a motivációt. Az online edzések, az otthoni személyi edzések és a virtuális órák népszerűsége a Covid-19 óta folyamatosan nő. Többen fektettek be egy otthoni edzőterembe, néhány szabad súly egyszerűbb gépek beszerzésével.

„HORDHATÓ TECHNOLÓGIA”

A hordható technológia trendje már néhány éve felfelé ível, és úgy tűnik, nem is fog egyhamar lelassulni. A hordható technológia számos formát ölthet, például fitnesz tevékenység követőket, pulzusmérőket vagy okosórákat. Az okosórák népszerűsége az elmúlt néhány évben megugrott, mivel lehetővé teszik az edzések nyomon követését (beleértve a GPS nyomkövető eszközöket is, amelyek különösen hasznosak futás közben), nyomon követik a pulzusszámot, valamint egyéb egészségügyi és fitnesz szempontokat, például vérnyomás, stresszszint és alvási szokások.

Ez a technológia lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy nyomon kövessék előrehaladásukat edzés közben, adatokat gyűjtsenek a teljesítményükről, és valós idejű visszajelzést kapjanak. Használható táplálkozási és egyéb életmódbeli mutatók nyomon követésére is, segítve az embereket, hogy megalapozott döntéseket hozzanak egészségükkel és fittségükkel kapcsolatban.

Ne csüggedj, ha nincs a fenti mozgásformák között a te személyes kedvenced, mindenkinek megvan az az edzésforma ami leginkább beválik. Ne tántorítson el attól, hogy tovább űzd, ha működik és élvezed – csináld tovább! 😊

További cikkek

Néhány tipp a lapos hasért

A lapos has elérése több tényező függvénye, beleértve az egészséges étkezést, a megfelelő edzést, az elegendő és minőségi alvást összeségében az egészséges életmódot. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy Te is közelebb kerülj az áhított cél eléréséhez. Kardióedzés Naponta vagy hetente legalább 3-5 alkalommal végezz kardióedzést, mely segíti a zsírégetést és általános fogyást. Intervallum edzések: […]

Az elhízás a XXI. század növekvő kihívása

Az elhízás jelensége egyre inkább kiemelt figyelmet kap világszerte, és nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi kihívásokat is jelent. A túlzott testsúly különböző tényezők, köztük genetikai, táplálkozási és életmódbeli szokások, valamint környezeti hatások következménye egyaránt lehet. A modern életmód gyors ütemű változásaival együtt járó egészségtelen táplálkozási szokások és a fizikai aktivitás csökkenése egyaránt jelentős mértékben […]

Comb edzés nőknek

A combizmok összetett izomcsoportok, amelyek fontos szerepet játszanak a láb mozgatásában és stabilizálásában. Ezek az izmok együttműködnek a láb mozgatásában és stabilizálásában, például a gyaloglás, futás, ugrás és egyéb tevékenységek során. A kombinált edzésprogramok, amelyek különböző izomcsoportokra összpontosítanak, hatékonyan segíthetnek a combizmok erősítésében és formálásában. Legkedveltebb combizom erősítő gyakorlatok Az alábbi kombinált comb edzésprogramot ajánljuk […]