Súlyzózás

Tudj meg mindent a súlyzózásról és a súlyzós edzésekről! Komplex útmutatónkat szakértőkkel együttműködve írtuk össze. Ha súlyzózás tippek, tanácsok érdekelnek. olvasd tovább bejegyzésünket! Ha azonnal belevágnál, tekintsd meg aktuális online és offline edzéseinket!

Amit a súlyzózásról tudni érdemes

A súlyzózás, vagyis súlyzós edzés egy évezredekre visszanyúló sportág, ami nagyjából az ember felemelkedésével egyidős. Már az őskori törzsek is rendeztek súlyemelő versenyeket: aki a legmagasabbra tudta emelni a sziklát, annak a nevét vésték bele a kőbe. Már a 2. században születtek feljegyzések a súlyzózás erősítő hatásairól és a legnépszerűbb gyakorlatokról.

A súlyzós edzések széleskörű elterjedésére a 19-20. századik kellet várni. Ekkoriban jelentek meg az első edzőgépek és kifejezetten a súlyzós edzésnek szentelt konditermek.

A testünket izmok mozgatják, magyarán ahhoz, hogy jobb állóképességre és erősebb fizikumra tegyél szert, elkerülhetetlen valamilyen terheléses edzés. Ebben a kategóriában még mindig a súlyzózás a legnépszerűbb sport.

súlyt emelő lányok

A súlyzós edzés hatásai

A súlyzózásnak számos pozitív hatása ismert, amit személyi edzők és sportolók mellett már tudományos kutatások is igazolnak. A súlyzós edzés előnyei:

  • Izomépítés: a test külalakjáért és esztétikumáért az izmok felelősek. Ha formásabb testalkatot szeretnél elérni, ahhoz izmot kell építened. Megfelelő izomtömeg nélkül a test képtelen ellátni alapvető funkcióit.
  • Zsírégetés: megfelelő súlyzós edzéssel a felesleges testzsírtól is megszabadulhatsz, akár az izomépítéssel egyidőben. Ez megint csak segít elérni a vágyott alakot, de alapvetően az életminőség javulása a legfontosabb hozadéka.
  • Mentális teljesítőképesség: a súlyzózás javítja a tanulási képességet és emlékezőképességet, továbbá hosszútávon csökkeni a stressz szintet. Ezzel mentálisan is edzed magad.
  • Csökkenti a depressziós tüneteket: a súlyzós edzés javítja az ember általános közérzetét és életminőségét. Növeli az adrenalint, dopamint és szerotinint, amivel akár a depressziós tünetek is enyhíthetők.
  • Erősíti az immunrendszert: a nagyobb izomtömeg és alacsonyabb testzsír miatt a szervezet hatékonyabban dolgozza fel a tápanyagokat. Erősödnek a csontok és normalizálódik a vércukorszint. Az immunrendszer hosszútávon ellenálóbbá válik.
  • Növeli az energiaszintet: a nagyobb izomtömeg gyorsabb anyagcserét eredményez, aminek hatására több energia szabadul fel a szervezetben. Rendszeres súlyzózással magasabb energiaszint érhető el.

 A súlyzós edzés mennyi idő után látszik a testünkön?

Talán az egyik legtöbb embert érdeklő kérdés mégis az, hogy a súlyzózás mennyi idő után fog látszódni? Mikor fogom elérni a vágyott alakomat? Ez azonban nem válaszolható meg egyszerűen.

Amennyiben korábban nem sportoltál rendszeresen (pláne nem súlyzós edzést), odafigyelsz a megfelelő étrendre (adott esetben diétát tartasz), legalább heti 3-4 alkalommal végzel súlyzós edzést, továbbá a megfelelő pihenésre és pihenőnapokra is odafigyelsz, akár már 2-3 hónap után látványos eredményeket érhetsz el.

A legnagyobb hátráltató tényező maga az étrend, ami sok esetben nagyobb szerepet játszik a vágyott alak elérésében, mint maga az edzés. 

Ha nem tartod be az alapvető szabályokat vagy rossz étrendet követsz, sokkal hosszabb időnek kell eltelnie, mire bármilyen változást látnál a testeden súlyzózást követően.

súlyt emelő pasi

Amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: a súlyzós edzés személyi edző jelenlétével kezd el!

Egyszerűnek tűnik a képlet: vásárolsz egy bérletet a helyi edzőterembe vagy bevásárolsz a szükséges eszközökből és otthon vágsz neki a súlyzózásnak. 

Ha még soha nem végeztél súlyzós edzést, akkor kifejezetten veszélyesnek számít egyedül belevágni ebbe a sportágba. Vedd fel a kapcsolatot egy személyi edzővel!

Az interneten számos videós és szöveges segédanyagot találsz, amik különböző gyakorlatokat mutatnak be annak érdekében, hogy hatékonyabbá tudd tenni a súlyzózás rutinodat. Ezek valóban hasznos anyagok lehetnek, ha tudod mit, miért, hogyan és mikor kell csinálni. Mi több, pontosan tudod, neked mi lesz hatékony és mi az, ami a te esetedben nem működik.

Ha nem vagy birtokában ezeknek az alapvető információknak, akkor nagyon könnyen belefuthatsz a legalapvetőbb hibákba.

Legnagyobb hibák, amiket súlyzózással elkövethetsz

  • Rosszul végzed a gyakorlatokat: rossz ütemben, nem megfelelő testtartással edzel.
  • Túl nagy vagy túl kicsi súlyokat választasz: előbbi esetben súlyos sérüléseket szenvedhetsz, utóbbi esetben nem fejlődsz megfelelő ütemben.
  • Rosszul választod meg a gépeket/súlyokat: nem tudod mi mire való, ezért helytelen edzéstervet követsz.
  • Nem változtatsz: ha sokáig ugyanazokat a gyakorlatokat végzed, ugyanakkora súlyokkal, nem fogsz fejlődni kellő mértékben.
  • Nincs kialakult edzésrutinod/hektikusan edzel: pl. egyik héten heti 7 alkalom, másik héten 1 alkalom. Ez adott esetben sérülésveszélyes is lehet.

Súlyzózás tippek és tanácsok profi edzőktől

Szakértőink összeszedték a legfontosabb tanácsokat a súlyzózással kapcsolatban:

  • Ha bizonytalan vagy, esetleg még soha nem végeztél súlyzós edzést, mindenképp fordulj személyi edzőhöz! Akár csoportos súlyzós edzésen is részt vehetsz!
  • Ha nem szimpatikusak számodra a konditermek, először növeld az önbizalmad otthoni online súlyzós edzésekkel
  • Helyezz nagy hangsúlyt az étrendre! Megfelelő diéta nélkül a súlyzós edzés nem lesz kellően hatékony, ami elveheti a kedvedet ettől a sportágtól.
  • Tájékozódj körültekintően! Az interneten számos segédlet érhető el, de közel sem biztos, hogy mindegyik hasznos a számodra. Ha nem vagy magabiztos, kérj segítséget!
  • Ha magas vérnyomással, szívbetegségben vagy cukorbetegségben szenvedsz, először kérd ki a kezelőorvosod tanácsát!
  • Figyelj oda az edzésnapok számára! Ne edzd túl magad, de ne is hanyagold a rendszeres testmozgást. Kezdésnek heti 3-4 alkalom jó választás lehet.
  • Fordíts figyelmet a megfelelő pihenésre! Naponta legalább 7-8 órát aludj és két edzésnap között legalább 24-48 óra pihenőidőt tarts. 

További cikkek a témában

Foglalj edzést könnyedén

A World of Gyms elsődleges célja, hogy az edzéssel kapcsolatos mindennapi feladatokat az online térbe terelje, és ezáltal egyszerűsítse a felhasználók életét, hogy több idejük maradjon arra, ami igazán fontos. A mindennapi életből vett tapasztalatok azt mutatják, hogy ha biztosítva van a lehetőség az online foglalásra, fizetésre az jelentősen megkönnyíti a folyamatot a vendégek számára, […]

Tömegnövelő edzésterv és étrend

A testépítés, a diéta és a tömegnövelés mind-mind kulcsfontosságú szerepet játszanak az általános fizikai erőnlét és egészség felé vezető úton. A súlyokkal történő testedzés egy igen hatékony eszköz, amely nemcsak az erőnlétet építi, hanem hozzájárul az izomgyarapodás, ezáltal az esztétikai fejlődéshez is. A konditermi edzéseket általában két részre bonthatjuk attól függően, hogy mi a célunk: […]

Kettlebell edzés kezdőknek és haladóknak egyaránt

A kettlebell edzés egyedülálló, jellegzetes, mégis hatékony módja az erő és az állóképesség fejlesztésének. Ezek a roppant egyszerű, mégis sokoldalú eszközök arról híresek, hogy olyan átfogó edzést képesek biztosítani, amelyre kevés más eszköz képes rajtuk kívül. Ez a cikk a kettlebell világát mutatja meg: megmutatja a benne rejlő lehetőségeket őszintén kivesézi a lehetséges hátrányokat majd […]

Izomtömeg növelés: tippek és tanácsok az izomépítéshez

Az izomépítés a testmozgás egyik legjobb, leglátványosabb és legegészségesebb formája, amely súlyok vagy ellenállást kifejtő gépek használatával teszi próbára az izmokat, ezáltal serkenti növekedésüket.   Az izomépítés több okból kifolyólag is fontos:   Először is, segít növelni az izomtömeget és az erőt, ami javíthatja a fizikai teljesítményt számos tevékenységben, a sporton át a mindennapi feladatokig. […]

Súlyzós edzés vagy kardió edzés a megfelelő számomra?

Ahány ember annyiféle edzésmódszerre esküszik. Éppen ezért olyan nehéz valami mellett vagy éppen ellen letenni a voksunkat. Nem vagyunk könnyű helyzetben, ha kezdőként a rengeteg edzésfajta közül kell kiválasztanunk, hogy mi az ami nekünk majd az idei évben tutira elhozza a változást. De azoknak sem könnyű, akik rendszeresen és kitartóan sportolnak, de valahogy már nem […]