Szakértőink tanácsai a tartós motiváció fenntartásához

Nem mindenki ébred nap mint nap energikusan és motiváltan, hogy a mindennapi feladatai mellett keményen tegyen a fittség megőrzéséért is.

Vannak olyanok is, akiknek extra motivációra van szükségük ahhoz, hogy elmenjenek az edzőterembe, elvégezzék az előírt gyakorlatokat, de a számos rendelkezésre álló zavaró tényező miatt nagy kihívást jelenthet rávenni magunkat az otthoni edzés megkezdésére is.

Ahhoz, hogy elérd fitneszcélod, önmotiváltnak kell lenni, de van amikor az önmotiváció nem működik, ilyenkor jól jöhet egy felkészült és gyakorlott edző, aki nemcsak a fizikai akadályok leküzdésében nyújt segítséget, de a mentális gátakat is segít lerombolni.

Tippek a motiváció fenntartásához

Az edzés motivációjának megtalálása és fenntartása hosszú távon kihívást jelenthet, de néhány stratégia segíthet ebben. Íme néhány tipp:

  1. Célkitűzések meghatározása: Állíts fel rövid és hosszú távú célokat. Ezek segíthetnek fókuszálni, és megteremthetik azokat a kihívásokat, amelyek motiválnak az edzés során.
  2. Változatosság: Monoton edzésprogram könnyen elveszítheti vonzerejét. Próbálj ki különböző edzésformákat, helyszíneket és változtass az intenzitáson. Ez segíthet elkerülni az unalmat és fenntartani az érdeklődést.
  3. Rendszeres jegyzetek: Kövess nyomon minden edzést és a fejlődést. Látni a javulást hosszú távon inspiráló lehet.
  4. Társas támogatás: Keress edzőpartnert, aki hasonló célokat tűzött ki maga elé. Az edzés társaságban nem csak szórakoztatóbb, de egymás támogatása is segíthet a motiváció fenntartásában.
  5. Rendszeres időbeosztás: Ütemezd be az edzést a napi rutinodba. Ha be van ütemezve, könnyebben megtalálod az időt és a motivációt is.
  6. Belülről jövő motiváció: Gondolkodj el azokról az előnyökről, amelyeket az edzés hozhat az életedbe. Az egészség, a jó közérzet vagy az önbizalom növelése belső motivációk lehetnek, amelyek hosszú távon fenntarthatják az edzéshez való elkötelezettséget.
  7. Pihenés és regeneráció: Ne hanyagold el a pihenést. A túledzés és a fáradtság mindig visszaüt, adj időt a testednek a regenerációra.
  8. Inspiráció keresése: Inspirálódj másoktól, akár edzőktől, sportolóktól vagy motivációs forrásoktól. Egy jó motivációs beszéd vagy egy inspiráló történet segíthet újabb lendületet adni.
  9. Folyamatos értékelés: Időnként értékeld át az edzési célokat és azokat az okokat, amelyekért edzel. Szükség lehet frissítésre vagy módosításra.

Célok Kitűzése

A célok kitűzése egy rendkívül hatékony technika a teljesítmény fokozására, így ez az egyik legfontosabb stratégia, amelyet bármilyen környezetben alkalmazhatunk a siker érdekében. A célok kitűzése segít a figyelem összpontosításában, és elengedhetetlen a motiváció fenntartása és fokozása.

A célkitűzés lényegében egy mentális edzéstechnika, amellyel az egyén elköteleződését lehet növelni egy személyes cél elérése iránt és ez szétválasztható rövid, közép- és hosszú távú célokra. Ezek a célok három kategóriába sorolhatók:

  • Eredménycélok: konkrét eredményekkel foglalkoznak, mint például egy versenyen elért eredményes szereplés
  • Teljesítménycélok: folyamatos fejlődés a cél bizonyos időn keresztül
  • A folyamat céljai: a szempontok, amelyekre a versenyzőnek koncentrálnia kell egy adott képesség megvalósítása során

A SMART célmeghatározás

Hiába vannak céljaink, vágyaink, sokszor félúton elfogy a lendület, vagy ha végig is csináljuk a folyamatot nem tudjuk, hogy sikerrel jártunk-e. Ebben segít a SMART célok módszere. A SMART célkitűzés segít az elnagyolt tervekből kézzelfogható és mérhető célokat formálni. A módszer segítségével definiálhatjuk, hogy kinek, mit, mikor és miért kell tennie ahhoz, hogy elérjük a kiszemelt célt. Így nem marad tér az “én nem is erre gondoltam” vagy “ráérünk még” kifogásoknak.

SMART

Manapság a sport mentális oldalát ugyanolyan fontosnak tekintik, mint a fizikai oldalt, és a kutatások azt mutatják, hogy a célok kitűzése az egyik leghatékonyabb eszköz a sportolók pszichológiai előnyének biztosítására. Ahhoz, hogy SMART célokat tűzzünk ki az alábbi kritériumrendszert kell kövessük, mely segít abban, hogy a célunk reális és elérhető legyen.

    • Konkrét (Specific): egy cél minél konkrétabb, annál hatékonyabb, ezért törekedni kell arra, hogy minél részletesebben megfogalmazzuk mit szeretnénk elérni. Egy konkrét cél az alábbi kérdésekre megadja a választ:
  • Mit akarunk elérni?
  • Milyen lépéseket teszünk azért, hogy elérjük amit akarunk?
  • Ki a felelős, hogy a lépések megtörténjenek?
    • Mérhető (Measurable): ahhoz, hogy biztosan tudjuk elértük a célunkat mérhetővé kell tennünk. Ennek a legegyszerűbb módszere, ha valamilyen számot társítunk a cél mellé.
    • Elérhető (Achievable): egy jó cél esetében fontos, hogy elérhető legyen különben elég valószínű, hogy már félúton feladjuk. Maradjunk a valóság talaján és olyan célt tűzzünk ki, amit tényleg meg tudunk valósítani. Az elérhetőség megfogalmazását segítő kérdések lehetnek:
  • A kitűzött célok ésszerűek?
  • Valóban el tudjuk érni a kitűzött célt?
  • Megvan cél eléréséhez szükséges erőforrásunk (anyagi és idő)?

Ha túl optimistán határozzuk meg a célt, nagyobb az esély, hogy nem érjük el, emiatt pedig motiválatlanná válhatunk. Ha túl pesszimisták vagyunk, akkor bár elértük a célt, de mégsem léptünk előre eleget. A legjobb, ha megtaláljuk az arany középutat és ezzel a reális célt.

    • Releváns (Relevant): legyenek összhangban az általános életcéljaiddal. Megvizsgáljuk, hogy az adott cél miért fontos és hasznos a számunkra. Belefogalmazni azért érdemes, mert így mindig ott lebeg a szemünk előtt, hogy miért éri meg a célért dolgozni.
    • Időhöz kötött (Time-bound): minden célnak szüksége van valamilyen dátumra, egy határidőre. Ha nem lennének határidők valószínűleg minden tevékenységet a végtelenségig csinálhatnánk. Emellett, a lustaságunknak és a halogatásra való hajlamunknak kifejezetten jót tehet egy kis egészséges időkényszer. Itt egy, de annál fontosabb kérdésre kell választ adnunk:
  • Mikorra akarjuk elérni a célunkat?

Ez lehet egy pontos dátum, vagy időtartam, a lényeg, hogy ott legyen a célunk mellett az a bizonyos határidő.

Sajben Soma

Soma testnevelő tanár és edző, célja segíteni mindenkinek, aki emelni szeretné az életminőségét!

Eppel-Czinke Anita

Anita várja óráira a kismamákat, kezdőket és újrakezdőket, akár a senior korosztály tagjait is, online óráira!

Klein Botond

Botond személyre szabott órákkal vár, hogy elérd céljaid, foglalj hozzá online, vagy ahogy Neked kényelmes!

Több edzőt aki segítségedre lehet itt találsz

Hogyan javítja a célok kitűzése a teljesítményt?

A célmeghatározás fő célja az egyének motivációs szintjének növelése a siker elérése érdekében:

  • a figyelem irányításával,
  • az energiaszintek felhasználásával

A célok kitűzése lehet az egyik legfontosabb készség, amelyet a sportolóknak meg kell tanítani, hogy segítsenek nekik optimalizálni teljesítményüket. Segíthet nekik arra összpontosítani, ami fontos, és irányítást és pozitív önirányítást adhat nekik. A SMART célok segíthetnek a sportolóknak önbizalmat szerezni, és elhitetni a sikerre való képességüket. A célok kitűzése javíthatja a teljesítményt, befolyásolhatja a motivációt, és segítheti a sportolókat abban, hogy elérjék potenciáljuk maximumát.

Emlékezz arra, hogy a motiváció változó és idővel ingadozhat. Fontos azonban, hogy rendszeresen munkálkodj azon, hogy fenntartsd azt az életmódváltozás részeként. Ha úgy érzed ebben jól jönne egy kis segítség bátran keress edzőink között is, akik szívesen segítenek céljaid elérésében.

 

További cikkek

Néhány tipp a lapos hasért

A lapos has elérése több tényező függvénye, beleértve az egészséges étkezést, a megfelelő edzést, az elegendő és minőségi alvást összeségében az egészséges életmódot. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy Te is közelebb kerülj az áhított cél eléréséhez. Kardióedzés Naponta vagy hetente legalább 3-5 alkalommal végezz kardióedzést, mely segíti a zsírégetést és általános fogyást. Intervallum edzések: […]

Az elhízás a XXI. század növekvő kihívása

Az elhízás jelensége egyre inkább kiemelt figyelmet kap világszerte, és nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi kihívásokat is jelent. A túlzott testsúly különböző tényezők, köztük genetikai, táplálkozási és életmódbeli szokások, valamint környezeti hatások következménye egyaránt lehet. A modern életmód gyors ütemű változásaival együtt járó egészségtelen táplálkozási szokások és a fizikai aktivitás csökkenése egyaránt jelentős mértékben […]

Comb edzés nőknek

A combizmok összetett izomcsoportok, amelyek fontos szerepet játszanak a láb mozgatásában és stabilizálásában. Ezek az izmok együttműködnek a láb mozgatásában és stabilizálásában, például a gyaloglás, futás, ugrás és egyéb tevékenységek során. A kombinált edzésprogramok, amelyek különböző izomcsoportokra összpontosítanak, hatékonyan segíthetnek a combizmok erősítésében és formálásában. Legkedveltebb combizom erősítő gyakorlatok Az alábbi kombinált comb edzésprogramot ajánljuk […]