Street workout: minden, amit tudni érdemes

Az utcai edzés vagy ismertebb nevén street workout az atlétika, az erő és a kreativitás lenyűgöző keveréke, amely az utóbbi években egyes városi tájakat dinamikus edzőtermekké változtatott.

Leginkább olyan sportágakból merít, mint a calisthenics, a parkour és a torna, és a nyilvános infrastruktúrát – például a parkok felszereléseit, a korlátokat és a játszótéri berendezéseket – használja edzéseszközként. Régen legalábbis így volt, ma már azonban kifejezetten erre a célra kialakított street workout “termek” is találhatóak a szabadban.

A street workout képessé teszi a sportolókat arra, hogy úgy feszegessék fizikai határaikat, hogy közben szorosabbá teszik kapcsolatukat a környezetükkel, a természettel.

De vajon miként tudod kihasználni a street workout által nyújtott előnyöket és lehetőségeket? 

Mi az a street workout?

Az utcai edzés az atlétika és a tornagyakorlatok kombinációjából kialakult fizikai tevékenység, amelyet szabadtéren végeznek, gyakran a nyilvános  edzőparkokat használva eszközként.

Ennek az edzésnek az elemei általában olyan gyakorlatokat tartalmaznak, mint a fekvőtámasz, a húzódzkodás, a tolódzkodás és a guggolás, valamint olyan haladóbb és összetettebb mozdulatokat is, mint például az emberi zászló.

Arról is ismert, hogy elősegíti a freestyle mozdulatok kultúráját, ahol a résztvevők innovatív pózokat és gyakorlatokat hoznak létre, amelyek gyakran a városi akrobatikához hasonlítanak.

A street workout előnyei

Költséghatékonyság: Mivel az utcai edzés nyilvános tereket és eszközöket használ, nincs szükség drága edzőtermi tagságra vagy otthoni edzőfelszerelésre, így az edzés és a fizikai jólét mindenki számára elérhetőbbé válik.

Sokoldalúság: A street workout jellege lehetővé teszi a gyakorlatok széles skáláját, amelyek minden izomcsoportot megdolgoztatnak, így átfogó, teljes testes edzést kínálnak.

Funkcionális erő: A street workoutban szereplő gyakorlatok nagyrészt saját testsúlyosak, elősegítve a funkcionális erőt és a testkontrollt.

Közösség és kultúra: A street workout gyakran erős közösségi szellemet alakít ki a szabadban sportolók között. 

Sajben Soma

Soma segít a céljaidra épített edzések kivitelezésében legyen az szabad súlyos, saját testsúlyos edzés vagy akár street workout

Lengyel Marcell

Marcell edzéseit a különböző célokhoz igazítja legyen ez a cél erőnlét fokozás, izomtömeg növelés vagy alakformálás

Tóth Attila

Attilával átléphetsz a határaidon és eléred a legjobb formádat! Több mint 10 év tapasztalattal a háta mögött szakértői tudással vár

Több edzőt aki segítségedre lehet itt találsz

A street workout hátrányai

Veszélyek: A szabadtéri edzések bizonyos kockázatokat rejthetnek magukban. A rossz időjárási körülmények, a nem megfelelő felszerelés és a kihívást jelentő felületek (pl.: csúszásveszély) balesetekhez vagy sérülésekhez vezethetnek.

Korlátozott fejlődés: Míg a saját testsúlyos gyakorlatok fantasztikusak a funkcionális erő és az állóképesség fejlesztésére, az izomméret és az erő növekedésének sajnos van egy felső határa, egy plafonja a konditermi súlyok használata nélkül.

Technikai kihívások: Néhány utcai edzés és gyakorlat meglehetősen összetett lehet, és nagyfokú tapasztalatot igényel. Megfelelő útmutatás vagy oktatás nélkül fennáll a veszélye annak, hogy a mozdulatokat helytelenül hajtják végre, ami sérülésekhez vezethet.

Helyszínek elérhetősége: A földrajzi elhelyezkedéstől függően kihívást jelenthet megfelelő helyet találni az utcai edzésekhez. Nem minden városi környezet kedvez ezeknek a tevékenységeknek.

De vajon hogyan fest egy street workout edzésterv?

street workout edzésterv

Street workout edzésterv

Mielőtt elkezdenéd, melegíts be megfelelően, hogy felkészítsd a tested és az izmaidat az  előttük álló megpróbáltatásra: a street workout edzésre.

  1. nap: Felsőtest és törzs
  • Fekvőtámasz: Fekvőtámasz: 3 sorozat 10-15 ismétléssel.
  • Húzódzkodás: 3 sorozat annyi ismétlésből, amennyit csak tudsz (cél: legalább 5).
  • Tolódzkodás (párhuzamos rúd vagy pad segítségével): 3 sorozat 10-15 ismétléssel
  1. nap: Pihenés
  2. nap: Alsótest és törzs
  • Saját testsúlyos guggolás: 3 sorozat, 15-20 ismétléssel
  • Sétáló fekvőtámasz: lábanként 3 sorozat 10-15 ismétléssel
  • Fellépés (pad vagy lépcső segítségével): 3 sorozat, lábanként 10-15 ismétlés
  • Plank: 3 sorozat, 30-60 másodpercig tartsd ki
  1. nap: Pihenés
  2. nap: Teljes test
  • Négyütemű fekvőtámasz: 3 sorozat, 10-15 ismétlés
  • Fordított evezés (rúd vagy korlát segítségével): 3 sorozat 10-15 ismétlésből
  • Padugrás vagy dobozugrás: 3 sorozat, 10-15 ismétlés
  • “Hegymászás”: 3 sorozat 20 ismétlésből
  1. nap: Pihenés
  2. nap: Aktív pihenés
  • könnyű kardió tevékenység (például séta vagy kerékpározás)

Hogyan vágj bele?

A street workout edzés egy rendkívül fárasztó, de költséghatékony tevékenység, ami a többi sporthoz hasonlóan remek módja az egészség megőrzésének. Mindez azonban csak akkor igaz, ha ismerjük a helyes kivitelezés módját és megfelelően át tudjuk mozgatni a testünket.

Persze lehet, hogy még ebben az optimális esetben is problémákba fogunk ütközni, hiszen egy kültéri edzőterem ritkán tud olyan feltételeket biztosítani, mint egy edzőterem, ahol direkt erre a célra kialakított eszközöket találunk.

Ha találsz egy megfelelő street workout helyet, érdemes lehet egy profi segítségét is igénybe venni, például egy személyi edző segítségét kérni, aki a szabadtéren is tart órákat, ezáltal segít bemutatni a gyakorlatok helyes elvégzésének módját!

A WoG edzőkeresőjének segítségével válaszd ki a hozzád illő edzéstípust és keress személyi edzőt gyorsan és egyszerűen, majd foglalj hozzá időpontot, ahogy neked kényelmes! Nálunk nincs kockázat, hiszen ha az első edzés nem tetszik, azonnal visszaadjuk az árát!

További cikkek

Néhány tipp a lapos hasért

A lapos has elérése több tényező függvénye, beleértve az egészséges étkezést, a megfelelő edzést, az elegendő és minőségi alvást összeségében az egészséges életmódot. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy Te is közelebb kerülj az áhított cél eléréséhez. Kardióedzés Naponta vagy hetente legalább 3-5 alkalommal végezz kardióedzést, mely segíti a zsírégetést és általános fogyást. Intervallum edzések: […]

Az elhízás a XXI. század növekvő kihívása

Az elhízás jelensége egyre inkább kiemelt figyelmet kap világszerte, és nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi kihívásokat is jelent. A túlzott testsúly különböző tényezők, köztük genetikai, táplálkozási és életmódbeli szokások, valamint környezeti hatások következménye egyaránt lehet. A modern életmód gyors ütemű változásaival együtt járó egészségtelen táplálkozási szokások és a fizikai aktivitás csökkenése egyaránt jelentős mértékben […]

Comb edzés nőknek

A combizmok összetett izomcsoportok, amelyek fontos szerepet játszanak a láb mozgatásában és stabilizálásában. Ezek az izmok együttműködnek a láb mozgatásában és stabilizálásában, például a gyaloglás, futás, ugrás és egyéb tevékenységek során. A kombinált edzésprogramok, amelyek különböző izomcsoportokra összpontosítanak, hatékonyan segíthetnek a combizmok erősítésében és formálásában. Legkedveltebb combizom erősítő gyakorlatok Az alábbi kombinált comb edzésprogramot ajánljuk […]